AMSTERDAM - Vandaag werden, in aanwezigheid van een groot aantal vertegenwoordigers van de Italiaanse en Nederlandse autoriteiten, de twee teruggevonden schilderijen van Van Gogh officieel onthuld door de directeuren van het Van Gogh Museum en Museo di Capodimonte, Axel Rüger en Sylvain Bellenger. 

Als dank voor de betrokkenheid en inzet van de Italiaanse autoriteiten worden de twee Van Goghs eerst tentoongesteld in Napels, in de regio waar de gestolen doeken werden teruggevonden. Na veertien jaar zijn de werken eindelijk weer te zien in het openbaar.

Axel Rüger, directeur Van Gogh Museum: ‘Het is echt een wonder dat de schilderijen, die sinds 2002 van de aardbodem leken verdwenen, zijn teruggevonden. Door de inspanningen van zoveel mensen werd het onmogelijke, mogelijk. Vandaag kunnen we eindelijk uitbundig vieren dat de twee Van Goghs na veertien jaar weer in het openbaar te zien zijn. Als dank voor de inzet van alle betrokkenen in Italië tonen we de werken eerst in de regio waar ze ook teruggevonden zijn. Daarna komen onze Van Goghs thuis, waar ze in maart feestelijk worden onthaald en onze bezoekers ze weer in het Van Gogh Museum kunnen zien. Ik kan mijn geluk niet op!’

Terugkeer naar Nederland

De schilderijen zijn tot en met 26 februari te zien in Museo di Capodimonte in Napels en komen daarna naar het Van Gogh Museum. Daarmee keren belangrijke stukken Nederlands erfgoed terug naar Amsterdam. Vanaf 21 maart zijn Van Goghs Zeegezicht bij Scheveningen en Het uitgaan van de Hervormde kerk te Nuenen na veertien jaar weer te zien in de museumcollectie.

De werken zijn in redelijk goede conditie en worden tentoongesteld in de staat zoals zij werden gevonden in Castellammare di Stabia. Axel Rüger: ‘Momenteel zijn we volop in voorbereiding voor de feestelijke terugkeer van de twee schilderijen. Onze blijdschap vieren we graag uitbundig met alle Van Gogh fans. We nodigen dan ook alle Nederlanders en cultuurliefhebbers wereldwijd van harte uit om de teruggekeerde Van Goghs te verwelkomen!’.