ZAANDAM - Op 22 juni vindt de afsluiting van het operajaar ‘Opera aan de Zaan’ plaats dat op 25 basisscholen in de Zaanstreek in samenwerking met De Nationale Opera tot stand is gekomen.

In dit operajaar hebben 7.000 kinderen van 4 tot en met 12 jaar kennisgemaakt met de voor hen onbekende wereld van opera: zingen, musiceren, regisseren, decors en kostuums ontwerpen en maken, een eigen voorstelling maken en een voorstelling bezoeken in Nationale Opera en Ballet. Er is niet alleen een veelheid aan talenten ontdekt onder de leerlingen, ook veel leraren en ouders zijn enthousiast geworden voor zingen en klassieke muziek.

Het operajaar wordt op 22 juni afsloten met een groot feest: de Grande Finale. Dit zal plaatsvinden tussen 15.00 en 20.00 uur in het hart van Zaandam in het Zaantheater, De Burcht en de Oostzijderkerk. In het Zaantheater zullen voorstellingen plaats vinden met musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest, professionele operazangers en leerlingen van de 25 scholen. De presentatie is in handen van Bart Meijer (o.a. Klokhuis) en Juliëtte Heijne (leerling groep 7 en presentatrice van het Opera aan de Zaan-journaal).

Op de Burcht presenteren de 25 scholen op feestelijke wijze (ieder in een eigen tent) wat ze het afgelopen jaar hebben gedaan tijdens het operajaar. Op een groot podium treedt het Opera aan de Zaankoor bestaande uit 150 leraren en ouders op olv dirigent Hans Veldhuizen. In de Oostzijderkerk exposeren de scholen gemaakte kunstwerken van plastic soep. Dit was het thema van de kindervoorstelling Hondenhartje die leerlingen bij Nationale Opera en Ballet hebbern gezien.