ZAANDAM - Het Chinees Indisch restaurant kennen we allemaal, maar wat weten we eigenlijk van mensen achter het doorgeefluik? De voorstelling ‘Happy in Holland’ vertelt het verhaal van een botsende moeder en dochter op de brokstukken van een Chinees Indisch restaurant en geeft een inkijkje in de Chinese cultuur. Dit is het eerste stuk dat volledig geschreven, geregisseerd en gespeeld is door Chinese Nederlanders. ‘Happy in Holland’ zie je donderdag 23 februari in het Zaantheater.

Het Chinees Indische restaurant is een fenomeen in Nederland, en heeft de eetcultuur geïntroduceerd in ons land. De eerste vorm van uiteten gaan was bij de plaatselijke Chinees. Helaas verdwijnen de restaurants langzaam uit het straatbeeld. De voorstelling ‘Happy in Holland’ is een eerbetoon aan dit verdwijnende fenomeen en geeft tegelijkertijd een inkijkje in de Chinese cultuur.

De voorstelling vertelt het verhaal van een botsende moeder en dochter op de brokstukken van een Chinees Indisch restaurant. Dochter Happy groeit op in twee culturen: de Chinese cultuur van haar ouders en hun restaurant, en het Nederland daarbuiten. De makers van het stuk, allemaal restaurantkinderen van het eerste uur, laten zien wat voor effect het restaurant heeft op de familierelaties en op het zelfbeeld van de personages.

Recensies

Onlangs ging de voorstelling in première en kreeg van de Volkskrant 5 sterren. Volgens NRC Handelsblad steelt Mei Ling Wan-Im de show met haar ingetogen vertolking van de moeder in ‘Happy in Holland’. Daar tegenover staat dochter Happy, fris en energiek neergezet door Charlotte Ha. De toneeltekst van schrijversduo Sun Li en Tiyying Liu in combinatie met het sterke spel van de hoofdrolspeelsters geeft een realistisch beeld van het leven achter de toonbank.


Bestellen van kaarten

‘Happy in Holland’ is op donderdag 23 februari te zien in het Zaantheater. Ga voor meer informatie of het bestellen van kaarten naar www.zaantheater.nl.