ZAANDAM - Het HEM, een nieuw kunstinstituut op de grens van Amsterdam en Zaandam, is afgelopen vrijdag geopend. Het HEM is gevestigd in een voormalige kogelfabriek van bijna 10.000 m2 en combineert de presentatie van relevante beeldende kunst met een sterke programmering van muziek, performances en dans, en de organisatie van maatschappijkritische publieke programma's en participatieve, educatieve activiteiten.

Kim Tuin, directeur van Het HEM: "We willen dat al onze bezoekers zich thuis voelen, geïnspireerd raken en zich openstellen voor nieuwe ervaringen, intuïties en creatieve ideeën. Door kunst te gebruiken om belangrijke vragen te stellen over de hedendaagse maatschappij, hopen we mensen een betrokken en inclusief begrip van onszelf, de ander en de wereld te geven."

Het HEM streeft ernaar om kunst dichter bij verschillende gemeenschappen te brengen en een klankbord te zijn voor de samenleving. Het programma is verdeeld over seizoensgebonden 'Chapters'. Ieder chapter wordt ontwikkeld in samenwerking met een gastcurator. Dat zijn mensen die niet per definitie een sterke band met beeldende kunst hebben, maar die vanwege hun persoonlijke verhaal, professionele expertise of uitzonderlijke ervaring een bijzonder perspectief meebrengen op de tijd waarin wij leven. Dit verhaal vertaalt het curatorenteam van Het HEM in een tentoonstelling of artistiek programma van tien weken dat erop is gericht het publiek tot nieuwe denkrichtingen aan te zetten.

Chapter 1NE van Het HEM deelt het verhaal van Edson Sabajo en Guillaume Schmidt: een creatief ondernemersduo bekend van het succesvolle streetwear- en lifestyle merk Patta. Diepgeworteld in de hiphopcultuur kunnen Sabajo en Schmidt worden beschouwd als culturele voorlopers. Voortdurend in contact staand met hun artistieke en muzikale omgeving, vertegenwoordigen ze een nieuwe generatie 'homo universalis': veelzijdige makers die niet worden geleid door conventies maar zelf de voorwaarden scheppen om hun ideeën te verwezenlijken.

Voor het tweede Chapter, dat van 21 september tot en met 1 december 2019 loopt, transformeert de Chileens/Amerikaanse producent en componist Nicolás Jaar de ruimte van Het HEM in een interdisciplinair en experimenteel researchcentrum.

Over Het Hem
Naast grootschalige kunstpresentaties, huisvest Het HEM eeen huiskamer met bibliotheek en grote werk-/leestafel, een terras, kunstenaarsstudio's, Dynamic Range Music Bar, Restaurant Europa en de in opdracht gemaakte context-specifieke kunstinstallatie Still Life (2019) van RAAAF. Later wordt er ook een hotel aan toegevoegd. Het HEM bevindt zich op het Hembrugterrein, een 19e eeuws voormalig fabrieksterrein voor de productie van artillerie, wapens en munitie, op de grens van Amsterdam en Zaandam - een gebied dat een transitie doormaakt als gevolg van de uitdijende stad Amsterdam.

Chapter 1NE is mede mogelijk gemaakt met steun van BankGiro Loterij Fonds, Fonds 21, Mondriaan Fonds en Adidas.

Extra veerverbinding
Aanvullend op de Hempont veerdienst tussen Amsterdam en Zaandam gaat vanaf vandaag een nieuwe veerverbinding van start. Van donderdag tot en met zondag vaart er een GVB pont tussen Amsterdam Centraal en Het HEM. De pont vaart tussen 17:00 en 00:00 uur met een reisduur van 25 minuten. Een enkele reis kost €2,50. Tickets zijn verkrijgbaar aan boord (pin) en in Het HEM is een 10-vaartenkaart te koop. De pont vertrekt vanaf de GVB-steiger achter Amsterdam Centraal en ligt tussen de NDSM- en de Buiksloterwegpont. Fietsen mogen mee aan boord.

De pontverbinding is tot stand gekomen dankzij GVB, Metropoolregio Amsterdam, ministerie van OCW, gemeente Amsterdam en gemeente Zaanstad.

Voor openingstijden en actuele informatie zie de website: www.hethem.nl