ZAANDAM - In het nieuwe theaterseizoen organiseert het Zaantheater samen met de Zaanse Regenboog vijf voorstellingen met thema’s als seksualiteit, gender, inclusiviteit, genderidentiteit, LHBTIQ+-emancipatie en diversiteit. Frankie Vos, voorzitter van de Zaanse Regenboog, vertelt over het belang van voorstellingen zoals Fok me Hokje en The Prom.

‘’Theater gaat over iedereen en is voor iedereen. Het is belangrijk dat er voorstellingen in het theater te zien zijn waarin je jezelf herkent of die je blik verruimen,” vertelt Frankie Vos enthousiast. De Zaanse Regenboog is de LHBTIQ+ organisatie van de Zaanstreek. De stichting is initiatiefnemer van o.a. de ZaanPride en wil de zichtbaarheid, acceptatie en het welzijn van de LHBTIQ+ gemeenschap in de Zaanstreek bevorderen. Sinds 2019 werken de Zaanse Regenboog en het Zaantheater samen.

Musical The Prom
Dit seizoen zijn er vijf

voorstellingen die de Zaanse Regenboog mede organiseert: As you like it, Fok me Hokje, Barrie Stevens – I’m an Artist, Damn, Honey en de musical The Prom. Al deze voorstellingen hebben thema’s waar de Zaanse Regenboog zich ook hard voor maakt. Frankie: “Ik verheug me nu al op The Prom, een feestelijke musical met tegelijkertijd een serieuze boodschap. De musical gaat over Emma die met haar vriendin en liefde Alyssa naar het eindejaarsbal van haar school wil, maar dat ligt moeilijk in haar conservatieve woonplaats. Gelukkig loopt het goed af. Deze musical heeft als boodschap dat je jezelf kan en mag zijn!”


Fok me Hokje

“Wist je dat het bij zeepaardjes de vaders zijn die de eieren uitbroeden? En dat veel vissen en slakken met het grootste gemak van geslacht verwisselen?” vertelt Frankie lachend. De voorstelling Fok me Hokje (vanaf 13 jaar) van Studio 52nd gaat o.a. over wat we kunnen leren van het dierenrijk over gender en seksuele voorkeur.”

Wat Frankie met name aanspreekt aan deze voorstelling is dat deze is geschreven door jongeren van GSA’s (Gender and Sexuality Alliance) en de Open Schoolgemeenschap Bijlmer. Frankie: “Helaas is uit onderzoek gebleken dat veel jongeren in Zaanstad uit de LHBTIQ+ gemeenschap op straat worden lastig gevallen en zich onveilig voelen. Daarom staat de Zaanse Regenboog voor en na deze voorstelling met een kraam in het Zaantheater.” Frankie benadrukt het belang van dat mensen weten dat er een organisatie is die voor hen op komt. “Ik hoop dat deze jongeren zich op die manier meer gezien voelen en daardoor sterker en weerbaarder worden. En natuurlijk is het leuk om samen te genieten van mooie voostellingen en een gezellige avond uit.”

Programma de Zaanse Regenboog en het Zaantheater
4 november - As you like it – De Toneelmakerij en Circus Treurdier
15 november - Fok me Hokje – Studio 52nd

22 november - Barrie Stevens – I’m an Artist