ZAANDAM - Hiphop, Afro Dance, Heels danslessen en workshops van topchoreografen van over de hele wereld. Solution Dance Centre is een Zaanse broedplek voor dansers en een plek waar black culture centraal staat. Op zaterdag 24 juni staat deze dansschool met twee voorstellingen in het Zaantheater.

UMOJA, zaterdag 24 juni 19.30 uur
“Umoja betekent ‘eenheid’ in het Swahili,” vertelt Joan Alosery, oprichter en creative art director van Solution Dance Centre. De voorstelling gaat over de geweldige en de verborgen verhalen uit Afrika en de Afrikaanse diaspora en wordt gepresenteerd door Solution Dance Program. Dit is een club van veelbelovende, jonge, danstalenten. Joan: “We zijn op zoek gegaan naar verhalen die niet vaak worden verteld. Joan: “Bijvoorbeeld over het Koninkrijk Aksum, een machtig koninkrijk dat in de oudheid in Ethopië bestond. Waarom heeft iedereen van het Romeinse keizerrijk gehoord en zo weinig mensen over dit keizerrijk?” Niet alleen met dans, ook met video en geprojecteerde afbeeldingen worden hier door Solution Dance Centre te gekke choreografieën over gemaakt.

IT WAS ALL A DREAM - Een ode aan de muziekindustrie, zaterdag 24 juni 13.30 uur
‘It was all a dream’ is de eindejaarsvoorstelling van alle groepen die het afgelopen jaar lessen hebben gevolgd bij Solution Dance Centre. Zo’n tachtig dansers tussen de 5 en de 60 jaar dansen choreografieën die zijn geïnspireerd op legendes en genres uit de muziekindustrie, zoals Timbaland, Mrs Elliot, Burna Boy en nog vele anderen. Natuurlijk mag er worden mee geswingd in de zaal.

Solution Dance Centre zelfs populair bij dansers van Beyoncé
In 2006 richtte Joan Solution Dance Centre op, samen met haar partner Lucien Bouman. Inmiddels heeft de school een dansstudio van maar liefst 390 m2, een tweede vestiging in Almere en geven er topchoreografen van over de hele wereld les. “Afgelopen week nog gaf één van de dansers van Beyoncé een workshop op onze dansschool,” vertelt Joan enthousiast. Beyoncé gaf een concert in Nederland en daarom kwam één van de dansers daarna naar Zaandam. Op de vraag wat Solution Dance Centre zo populair maakt voor zowel choreografen als leden antwoordt Joan: “Solution is niet alleen een dansschool, maar ook een plek waar we ‘knowledge’ delen over dansstijlen en black culture door exposities te houden en documentaires te laten zien. Solution Dance Centre is bovendien een plek waar veel mensen van verschillende culturen samen dansen, van elkaar leren en zich thuis voelen.”

DJ in de foyer
Voor iedereen die na afloop van ‘UMOJA’ zin heeft om zelf te dansen, er is een DJ in de foyer. Voor wie benieuwd is naar één of allebei de voorstellingen, kaarten en meer info vind je op www.Zaantheater.nl