ZAANDAM - De 6de editie van IFIKZ (Festival Zaanse Industriecultuur) in het weekend van 9-11 oktober is een bijzondere editie. Het programma is aangepast aan de huidige situatie rondom het Corona-virus en zoekt daarom dit jaar zelfs met 1 van haar activiteiten, de grote buitenexpositie: "Iconen van de Zaanse Industrie", ook de buitenlucht op. De theatervoorstelling "DonQu" op vrijdag en zaterdag speelt twee keer op een avond en het filmfestival "Zaanse Industrie toen en nu" op zondag kent diverse time-slots. Beide locaties zijn volledig conform de veiligheidseisen ingericht.

De hele maand oktober is op diverse plekken in de Zaanstreek de buitenexpositie: "Iconen van de Zaanse Industrie" te bewonderen. Van het Hembrugterrein tot aan Wormerveer kom je de prachtige beelden (2x2 meter!) van de Zaanse fotograaf Peter Marcuse tegen. De expositie laat het menselijk gezicht van de industrie zien. Ontmoet de werknemers, de Zaankanters, die in de jaren '50 werkten aan de wederopbouw van een heel bijzonder stukje Nederland. Ontdek de verhalen op de fiets.

Op vrijdag 9 oktober en zaterdag 10 oktober is in de Doopsgezinde Vermaning te Zaandam de theatervoorstelling "Don Qu" te zien, Don Quichot aan de Zaan. Het verhaal over het gevecht van een Zaanse molenaar tegen de industrialisatie. Een vertelling over vernieuwing en vooruitgang in de stijl van Shakespeare op een Shakespeareaanse locatie. Deze productie wordt uitgevoerd door Theatermijn. Tekst en regie: Rick Dros, spel: Lars Belleman, Emma Hoogland en Rick Nanne, vormgeving: Teun Vrolijk.

Zondag 11 oktober sluit IFIKZ af met het filmfestival "Zaanse industrie toen en nu" in De Stoomhal te Wormer. IFIKZ organiseert het filmfestival met Videoclub Zaanstreek Noord. Zij beschikken over een aantal unieke historische films waarin verschillende vormen van Zaanse industrie worden getoond. Denk daarbij aan films over molens zoals de Schoolmeester en de houtzaagmolens, Papierfabriek van Gelder, de productie van rijdende winkelwagens te Krommenie uit 1950 etc. De bezoeker krijgt vanuit verschillende lokale perspectieven (filmmakers en fotografen) een gevarieerd inkijkje in wat het betekende, en nog steeds betekent, om te leven en werken in de Zaanstreek.

Tickets voor de theatervoorstelling en het filmfestival zijn uitsluitend online te verkrijgen via www.ifikz.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over de verschillende activiteiten.

IFIKZ komt ook dit jaar weer mede tot stand dankzij bijdragen van Gemeente Zaanstad, Provincie Noord-Holland en Zaans.nl.

Voor informatie en vragen over het IFIKZ-programma kun je terecht bij Helmer Molenaar: helmer.molenaar@lustr.nl.