ZAANDAM - Even een concertje pakken tussen de weekendboodschappen door? Dat kan op vrijdag 10 en zaterdag 11 januari. De hele dag door tonen de bevlogen jonge deelnemers van het Prinses Christina Concours hun muzikale kwaliteiten tijdens korte concertjes in Fluxus in Zaandam. Deelnemers zijn tussen de twaalf en negentien jaar en afkomstig uit de wijde regio, van Aalsmeer tot Wormerland en Blaricum tot Velsen. Zij bespelen instrumenten als piano, blokfluit, gitaar, harp, viool, trompet en saxofoon. De optredens zijn gratis toegankelijk en publiek kan tussendoor gewoon in en uit lopen.

Iedereen tussen de twaalf en negentien jaar die een muziekstuk aardig onder de knie heeft, kan meedoen aan de klassieke muziekwedstrijd van het Prinses Christina Concours. De muzikanten geven elk een optreden van ongeveer tien minuten, dat wordt beoordeeld door een professionele jury. Na afloop ontvangt iedereen een persoonlijk advies. De winnaars van de selectierondes op vrijdag en zaterdag treden ook op tijdens de regionale finale zondag 12 januari in de Philharmonie Haarlem. Nieuwsgierig naar welk muziektalent de regio kent? Kom luisteren!

Workshops voor iedereen
Naast de optredens van de jonge muzikanten valt er nog veel meer te beleven tijdens de selectiedagen. Op zaterdag zijn er bijvoorbeeld gratis concerten voor het hele gezin in de Classic Express, de rijdende concertzaal van het Prinses Christina Concours. Daarnaast zijn er gratis toegankelijke workshops over podiumpresentatie, het vinden van je eigen stijl als muzikant en hoe je kunt werken aan een muziekstuk. Iedereen kan meedoen of luisteren, ook als je niet deelneemt aan het concours. Meer informatie en het precieze programma zijn te lezen op www.christinaconcours.nl.

Blij op het podium
"Ik hou van muziek maken en word blij van optreden op het podium. Daarom doe ik mee aan het Prinses Christina Concours", legt deelnemer Benjamin Mulbah uit. Hij is 16 jaar, komt uit Velsen en speelt piano. "Eind november heb ik meegedaan aan het Prinses Christina Jazz Concours. Het optreden vond ik zo fantastisch dat ik dacht: 'Ik wil gewoon nog een keer'. Ik ga twee eigen stukken spelen. Inceptions is melodramatische filmmuziek die ik heb gecomponeerd voor een schoolopdracht. Het andere muziekstuk is de allereerste compositie die ik ooit heb gemaakt: Waltz of the thin air."

De twaalfjarige Ripley Looyé uit Amsterdam trakteert het publiek op opera. "Ik zing mijn lievelingsstukken: een aria van Mozart, een stuk uit de opera Carmen en Aprile van Paolo Tosti." Ook hij is dol op optreden, maar kijkt vooral uit naar het contact met andere muziek makende jongeren. "Het leuke van het Prinses Christina Concours vind ik dat ik mensen ontmoet die ook geïnspireerd zijn door klassieke muziek. Ik ben benieuwd wat zij spelen en hoe zij muziek maken. Dus ik ga zeker veel luisteren. Daarnaast vind ik het belangrijk feedback te krijgen van de professionals in de jury. Ja, ik heb echt heel veel zin in het concours!"

Prinses Christina Concours
Het Prinses Christina Concours is een toonaangevend platform voor muziekeducatie en talentontwikkeling en stimuleert kinderen en jongeren in hun muzikale ontwikkeling. Jaarlijks organiseert het Prinses Christina Concours onder andere een klassiek concours waar landelijk zo'n vierhonderd deelnemers aan meedoen. Jonge muzikanten treden op voor jury en publiek, krijgen feedback op hun spel, ontmoeten bevlogen medemuzikanten en maken kans op mooie prijzen. De winnaars gaan door naar de Nationale Halve Finale en misschien wel de Nationale Finale op 18 april in Den Haag.

Regionale selectierondes
vrijdag 10 januari – 18.00 tot 21.15 uur
zaterdag 11 januari – 9.30 tot 17.30 uur
Muziekschool FluXus, Zaandam
Gratis toegankelijk

Regionale finale
zondag 12 januari - 14.30 uur
Philharmonie Haarlem
toegang € 12,50, CJP € 8,50
kaartverkoop via www.theater-haarlem.nl.