AMSTERDAM - Tijdens de Nationale Museumweek maak je in NEMO Science Museum kennis met de Leidse Fles, de Parlograaf en een apparaat met ´Der Kleine Herkules´ als koosnaam. Op 5 april neemt Rob van Hattum, hoofd collecties bij NEMO, je mee langs oude pronkstukken uit het begin van de vorige eeuw en meer recente apparaten uit de technologische erfgoed collectie van NEMO. 

Van Hattum maakt de erfgoedstukken met anekdotes en historische feiten springlevend voor alle bezoekers. De tour langs de Innovatie Galerij zal voor de oudere bezoeker vaak een feest der herkenning zijn. Voor de jongere bezoeker zijn de historische objecten juist een kennismaking met innovaties die leidden tot de apparaten van nu. Hoe bijzonder de eerste poging tot het opslaan van energie met de zogenaamde Leidsche Fles eigenlijk was wordt bijvoorbeeld duidelijk tijdens de tour. Alle bezoekers van NEMO nemen gratis deel aan de rondleidingen die elk half uur van 12:45 uur tot 16:45 plaatsvinden. De rondleidingen starten bij de Innovatie Galerij op de tweede verdieping van het museum.

Innovatie Galerij

In de Innovatie Galerij zijn een aantal bijzondere stukken uit de erfgoedcollectie van NEMO te zien. De apparaten vormen steeds een tijdslijn van innovaties en laten zien hoe een technische revolutie tot stand komt door te maken, testen en verbeteren. Soms leidt deze lijn tot een product dat we vandaag de dag nog steeds kennen, maar soms ook stopt de lijn omdat een apparaat overbodig was of op ging in een nieuw apparaat. Zo stopt de lijn cassetterecorders bij de beroemde Walkman door de teloorgang van het cassettebandje en komen vele oude bekende apparaten samen in de mobiele telefoon. De Innovatie Galerij leert je dat de eerste stofzuiger volledig met de hand werd aangedreven en toont een paar echte designklassiekers. Zo zie je de Chapel Radio uit 1931 van Philips. Deze radio werd ontworpen door Louis Kalff, één van Philips’ meest invloedrijke vormgevers ooit. De radio had toen, en nu eigenlijk nog steeds, een enorm gedurfd en futuristisch ontwerp.

De erfgoed collectie van NEMO bestaat voor een groot deel uit de collectie die in 2008 werd overgenomen van het voormalige Amsterdamse Museum Energetica. De objecten vertellen het verhaal van de mens en energie in de breedste zin van het woord: van koolspitslamp tot lantaarnpaal, en van stootspanningsgenerator tot antieke dynamo. De collectie bestaat uit meer dan 17.000 uiteenlopende, techniek gerelateerde voorwerpen. De erfgoedcollectie laat goed zien welke technische ontwikkelingen er in de afgelopen 150 jaar hebben plaatsgevonden. Naast de Innovatie Galerij als vaste plek voor het technisch erfgoed in NEMO, is in de toekomst op steeds meer plekken in het museum technologisch erfgoed te bewonderen.