ZAANDAM - Voor iedereen die na de Nationale Herdenking op 4 mei samen wil komen voor een programma met mooie verhalen en muziek, is er ‘Theater Na de Dam’. Om 21.00 uur begint het programma ‘Obnimajoe – ik omhels je’ in het Zaantheater. Joost Spijkers, Daphne Groot, Sam Eggenhuizen en Liekje Welten zingen mooie en ontroerende nummers. Auteur Hans Kuyper verzamelde verhalen over bewonderenswaardige Zaankanters. De toegang is gratis.

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag extra betekenis te geven. Tijdens ‘Theater Na de Dam’ spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Ook het Zaantheater doet mee.

‘Obnimajoe – ik omhels je’

De afgelopen twee jaar vond ‘Theater Na de Dam’ online plaats. Juist nu blijkt dat vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend zijn, is het fijn om weer echt samen te mogen komen. De Russische invasie in Oekraïne heeft op harde wijze duidelijk gemaakt dat oorlog in Europa niet alleen tot het verleden behoort. Om troost te bieden en een stem te geven aan mensen ver weg en heel dichtbij vindt er vanaf 21.00 uur in het Zaantheater het programma ‘Obnimajoe – ik omhels je’ plaats.

Muziek en verhalen

Joost Spijkers, Daphne Groot, Sam Eggenhuizen en Liekje Welten zingen mooie nummers over oorlog, vrede, vrijheid, verlangen en herdenken. Zij worden daarbij begeleid door Rob Stoop op piano en accordeon en Fred Snel op bas. Hans Kuyper verzamelt voor deze avond verhalen van Zaankanters die niet bij de pakken neer gaan zitten, maar denken; Wat kan ik doen? Kan ik posters ophangen tegen oorlog? Kan ik helpen in de weggeefwinkel? Of stel dat ik op zolder ga slapen, kan ik dan plek voor hen maken in mijn huis?

Schuif aan bij Samen uit

Voor wie alleen komt, maar wel graag samen deze avond beleeft, is Angelique Finkers, directeur van het Zaantheater, deze avond gastvrouw. Zij ontvangt Samen uit-gasten vanaf 20.15 uur aan de Samen uit-tafel in de foyer.

‘Theater Na de Dam’ is van 21.00 tot 22.30 uur in het Zaantheater. De toegang is gratis, maar een bijdrage wordt op prijs gesteld. De foyer is vanaf 20.15 uur geopend. Mocht u later komen, dan bent u ook na 21.00 uur van harte welkom. ‘Theater Na de Dam’ wordt georganiseerd in samenwerking met het 4 en 5 mei Comité Zaanstad.