ZAANSTREEK - Nog teveel mensen in en om de Zaanstreek weten niet dat er vlakbij prachtige, vaak unieke molens staan met een mooi verhaal. Stichting Marketing Zaanstreek roept de komende Nationale Molendagen op 12 en 13 mei daarom uit tot Fietsdagen. Met speciale molenactiviteiten, mooie fietsroutes met of zonder gids en leuke afstap-tips maken zij het samen met de toeristische partners extra aantrekkelijk om dat weekend op de fiets te stappen om de Zaanse molens, de erfgoedhelden van onze streek, te (her)ontdekken.

Vereniging De Zaansche Molen zorgt er in ieder geval voor dat zaterdag 12 mei alle molens draaien voor het publiek en veel molens zijn die dag ook opengesteld. Rond enkele molens in Westzaan is voor die zaterdag een speciaal programma samengesteld. Rondje Zaan, organisator van fietstours met gids, sluit hier bij aan met de speciaal voor deze gelegenheid samengestelde tour ‘Rondje Zaanse molens’.

Op Zaanstreek.nl vind je onder ‘Molendagen? Fietsdagen!’ alle informatie over deze speciale activiteiten en tours. Daarnaast tref je er de mooiste routes om zelf te fietsen en 10 tips voor leuke en lekkere plekken om even af te stappen.

Workshop bij papiermolen
Molen De Schoolmeester in Westzaan, de nog enige werkende papiermolen ter wereld, is zaterdag 12 mei in vol bedrijf. Er wordt papier geschept uit een met turf verwarmde schepkuip en zelfs de papiermachine uit 1877 zal in werking zijn. Bovendien kun je er deze dag gratis een workshop boekbinden volgen, georganiseerd door Annemiek van der Moezel en Sandra Benschop. De boekjes krijgen uiteraard omslagen van door de molenaar gemaakt ‘Zaansch bord’.

Op loopafstand vanaf De Schoolmeester bevindt zich de werkplaats van de Stichting Lettergieten 1983, hier wordt zaterdags gedemonstreerd hoe loden letters gegoten worden die meer dan 500 jaar geschreven communicatie voor de mensheid mogelijk hebben gemaakt.

Bootje tussen molens
In pelmolen Prinsenhof wordt zaterdag 12 mei bij voldoende wind gerst tot gort gepeld. Vanaf de stelling van deze molen heb je een prachtig uitzicht over het polderlandschap van het Westzijderveld en op de op een eilandje gelegen molen De Jonge Dirk. Ook het watermolentje De Zwaan is weer maalvaardig en zal zich bij voldoende wind van zijn beste kant laten zien. Zaterdags zullen een drietal koolvletjes, kleine bootjes, een verbinding verzorgen tussen deze drie molens. Kaartjes koop je tussen 10.00 en 16.00 uur bij molen De Schoolmeester, waar je ook op de boot stapt.

Voor meer informatie over de molens, de activiteiten, locaties en toegangsprijzen kun je terecht op www.zaanschemolen.nl.

Fietstour met gids
Rondje Zaan, organisator van fietstours met gids, heeft speciaal voor deze gelegenheid de fietstour ‘Rondje Zaanse molens’ samengesteld. Jostien Langeberg van Rondje Zaan: “Juist in de prachtige Zaanstreek willen wij iedereen laten zien hoe mooi ‘onze’ molens zijn. Want wij staan er natuurlijk om bekend met de wereldberoemde Zaanse Schans. Maar waarom nou juist hier? Wat maakt dat juist hier in de Zaanstreek wel bijna 1.000 molens hebben gestaan? Tijdens onze fietstour laten we graag zien wat deze molens anders maakt dan al die andere molens in de rest van het land.”

Op zaterdag en zondag kun je samen met een gids door de streek fietsen en zoek je nu eens niet de Zaanse Schans op, maar juist een aantal andere molens in Westzaan. Bij papiermolen De Schoolmeester wordt afgestapt voor een praatje met de molenaar en er staat ook een klein boottochtje naar pelmolen Prinsenhof op het programma. Desgewenst kan bij het boeken van de fietstour meteen een huurfiets worden geregeld. Informatie en reserveren kan via www.rondjezaan.nl.