ZAANDAM - In het programma In Freundschaft wordt muziek van de vier componisten uitgevoerd, die in 1722 om de positie van de Thomaskantor in Leizpig concurreerden. Uiteindelijk heeft Johann Sebastian Bach de aanstelling gekregen, maar zijn collega’s Telemann, Graupner en Fasch, toentertijd stuk voor stuk beduidende componisten, deden niet voor hem onder. De „strijd“ tussen deze heren wordt weerspiegeld in de bezetting van de stukken: er zijn vier instrumenten, gespeeld door de kernspelers van Ensemble Odyssee: Anna Stegmann (blokfluit), Georg Fritz (hobo), Eva Saladin (viool) en Andrea Friggi (klavecimbel) die in werken van verschillende genres, van een soloconcert tot een orkestsuite of een concerto grosso, een solorol voor hun rekening nemen. Tegelijkertijd spelen ze ook vriendschappelijk samen in de orkestrale delen van het programma. Om goed samen te kunnen musiceren is het immers nodig dat men de concurrentie vergeet en een vriendschap aangaat. Omdat de Duitse muziek van deze tijd door zowel Frankrijk als Italië beïnvloed wordt is het ook een stilistisch veelzijdige combinatie. Het geheel is een afwisseling tussen orkestrale grandeur en solistische virtuositeit.

Over Ensemble Odyssee
Het Amsterdamse Ensemble Odyssee bestaat uit negen musici die allemaal bij de pioniers van de oude-muziekbeweging in Nederland gestudeerd hebben. Deze internationale spelers, allen actief als freelance-musici in heel Europa, gaan bewust met hun achtergrond om: ze vinden het belangrijk om de idealen van hun leermeesters hoog te houden, maar zien het ook als noodzakelijk om in de zich telkens veranderende muziekwereld een eigen aanpak te vinden. Het ensemble legt de focus op minder gespeelde werken tussen 1650 en 1750 en treedt op in verschillende concertseries in Nederland en daarbuiten. Het nam CD’s op voor de labels Pan Classics en Glossa met bijvoorbeeld Napoletaanse vocale muziek en concerten voor blazers uit Londen, die door de (inter)nationale critici zeer lovend ontvangen werden: Nieuw en fris, een heuse ontdekking (Stretto, mei 2018), Prachtige muziek, mooi vertolkt (Nederlands Dagblad) en … het ensemble speelt gewoon lekker! (Klassieke Zaken).

Ensemble Odyssee over In Freundschaft
Het programma In Freundschaft combineert zeer bekende met zelden tot nooit gehoorde composities, zodat het publiek van klassiekers kan genieten en tegelijkertijd nieuw en zeker niet minder interessant repertoire leert kennen. De twee bekendste stukken, het concert in d-klein BWV1052 en het Vierde Brandenburgse Concert, worden tevens in een minder gespeelde versie (voor viool resp. klavecimbel) ten gehore gebracht. Ensemble Odyssee biedt een gefundeerde en toch frisse kijk op de muziek, gaat kritisch om met de interpretatie van bekende werken, en stelt zichzelf ten doel om een concert op eerlijke en natuurlijke wijze voor elk publiek zo toegankelijk mogelijk te maken: “We geloven in vrijheid en ruimte om dingen anders te doen, dat maakt ons origineel en grensverleggend. Zo blijven we onszelf uitvinden en anderen inspireren. Ons doel is door inventieve programmering de ontwikkeling in de oude-muziekmarkt voort te zetten. We denken dat we ons qua filosofie en uitstraling van jonge en traditionele barokensembles in Nederland onderscheiden. Dit is te zien in onze keuze voor voornamelijk minder bekend of zelfs vergeten repertoire. We willen het publiek raken door een uitvoering van oude muziek waarin de muziek door haar eigen zeggingskracht, zonder buitenmuzikale effecten en in een historisch gefundeerde vertolking tot uiting komt.”

Bezetting Ensemble Odyssee
Anna Stegmann (blokfluit solo)
Georg Fritz (hobo solo, blokfluit)
Eva Saladin (viool solo)
Andrea Friggi (klavecimbel solo)
Ivan Iliev en Nadine Henrichs/ David Alonso Molina (viool tutti)
David Alonso Molina/Zdenka Prochazkova (altviool)
Agnieszka Oszańca (violoncello)
Carina Cosgrave (contrabas)

Data Tournee In Freundschaft - Ensemble Odyssee in heel Nederland - november 2018:
Woensdag 7 november 2018: Goethe-Instituut, Grachtenzaal, Amsterdam Lecture-recital (Lezing & muzikale voorbeelden) in het Nederlands/Duits door Eva Saladin & Andrea Friggi (TIP: Amsterdam: combineer het met het concert op vrijdag 9 november in de Amstelkerk)

Donderdag 8 november 2018: Valleiconcerten, Dorpskerk, Leusden (NB: alleen losse kaarten beschikbaar, abonnementen zijn uitverkocht)

Vrijdag 9 november 2018: Amstelkerk, Amsterdam (ism Stadsherstel)

Zaterdag 10 november 2018 Nieuwe Huys Concerten, De Vermaning, Zaandam

Zondag 11 november 2018 Concerten Witte Kerk, Heiloo

Zaterdag 17 november 2018 Cellebroederskapel, Maastricht (vrije toegang, reserveren via Ensemble Odyssee)

Zondag 18 november 2018 Laurentiuskerk, Kimswerd

Zondag 25 november 2018 De Nicolaas Concerten, Nicolaaskerk, Wesepe

Meer info & tickets:
https://www.ensembleodyssee.com/calendar-2018

Youtube en Facebook Ensemble Odyssee
https://www.youtube.com/user/EnsembleOdyssee
https://www.facebook.com/EnsembleOdyssee/