WORMERVEER - In de twintiger jaren van de vorige eeuw beleefde de jazz een stormachtige doorbraak in Amerika. De muziek ontwikkelde zich razendsnel. Er waren bands in kleine en grote bezettingen maar toen ontstonden ook de zg. ‘kleine big bands’, bezettingen van ca. 10 man. De jazzmuziek muziek sijpelde ook langzaam door naar Europa en Nederland.

Maar de grote doorbraak in Europa vond na de Tweede Wereldoorlog plaats in Europa.

Binnen het grote scala van jazzmuziek werd met name de dixieland van orkesten als de Dutch Swing College Band, de Chris Barber Band en Kenny Ball werd erg populair.

Maar ook hier werden kleine big bands opgericht. Zo werd in 1968 in de Zaanstreek de Metropolitan Roof Orchestra opgericht. Dik 50 jaar later is het orkest nog steeds actief in een vaste bezetting van twee trompetten, drie saxofoons of klarinetten, één trombone, piano, banjo, drums en sousaphone. Een tienmans orkest dus, plus een zangeres: Zenja Damm. De band speelt in de stijl van Fletcher Henderson, The California Ramblers en Louis Armstrong. De Zaanstreek is nog steeds de thuisbasis van de band.

Omdat de Zaanse Jazzclub dit jaar precies veertig jaar geleden werd opgericht, organiseert de club onder het motto ‘Zaanstad – Bakermat van de jazz!’ een aantal Bakermat concerten. Na het eerste concert van het Zaanse jeugdorkest Ratatouille op 3 februari, dat erg goed werd bezocht, lag de keuze voor de Metropolitan Roof Orchestra erg voor de hand. Aanstaande zaterdag, 9 maart speelt de band 20.30 tot 22.30 uur in de fijne sfeer van concertpodium De Vermaning in Wormerveer aan de Zaanweg 57. Kaarten kosten €

12,50 en zijn verkrijgbaar via www.wormerveersevermaning.nl of direct bij de kassa.