ZAANDAM - ‘Storyteller’ vertelt een verhaal in kleuren en klanken, over een reis vol onverwachte ontmoetingen. Monica Akihary en haar ensemble BOI AKIH verweven moeiteloos moderne jazz en geïmproviseerde muziek met folktradities uit alle windstreken om daarmee een onconventioneel en toch volkomen herkenbaar en toegankelijk eigen geluid te creëren. Deze voorstelling speelt voor 30 bezoekers, zodra het Zaantheater weer open mag.


Akoestische klanken en elektronische soundscapes vermengen zich met het veelzijdige stemgeluid van Monica Akihary, die soms in het Engels, soms in het Haruku, de taal van het eiland van haar vader, zingt. In ‘Storyteller’ roepen Akihary en gitarist en componist Niels Brouwer, die samen BOI AKIH vormen, met blokfluitist Dodó Kis en koraspeler Sekou Dioubate een wereld op waar grenzen oplossen en afstanden tussen plekken, tijden en tradities niet lijken te bestaan.

Voor ‘Storyteller’ ontwikkelde Niels Brouwer met koraspeler Zoumana Diarra een unieke kora; ze maakten het van origine diatonische instrument geschikt voor de eclectische stukken van BOI AKIH. In juli 2020, midden in de voorbereidingen voor het eerste ‘Storyteller’-concert, overleed Zoumana, hun muzikale soulmate en dierbare vriend. Zonder ‘Zou’ toch met Storyteller doorgaan kon pas nadat zij in Sekou Dioubate een koraspeler vonden die zijn kennis van de West-Afrikaanse muziek koppelt aan zijn wens om uiteenlopende muzikale invloeden te integreren in zijn spel. Met dezelfde nieuwsgierigheid beweegt blokfluitist Dodó Kis zich tussen stijlen en tradities, van geïmproviseerde tot Oude muziek en Hongaarse volksmuziek. Twee jonge musici, die met hun muzikale energie en ideeën BOI AKIH een heel nieuw karakter geven.

Monica Akihary & BOI AKIH
Storyteller
Donderdag 18 februari 2021
20.00 en 22.00 uur
Zaantheater