ZAANDAM - Het nieuwe programma van 'Samen uit' is bekend: speciaal voor hen die liever samen dan alleen naar het theater gaan, heeft het Zaantheater dit voorjaar verschillende voorstellingen geselecteerd. Bij deze selectie van voorstellingen zit een gastvrouw met koffie klaar in de foyer om 'Samen uit' deelnemers te ontvangen.

Het concept 'Samen uit' bestond al even in het Zaantheater, maar na de coronacrisis is dit concept verder uitgebreid. Immers is de behoefte om samen met anderen dingen te ondernemen na de lockdowns alleen maar toegenomen. Het theater wil zoveel mogelijk alleengaande Zaankanters laten meegenieten van de gezelligheid en het moois dat het Zaantheater te bieden heeft, liet directeur Angelique Finkers in een eerder interview weten aan het Zaans Stadsblad. Iedereen is welkom, de gastvrouwen zijn van diverse pluimage en willen graag voor een fijne avond uit zorgen. Het enige wat je als bezoeker hoeft te doen, is je bij hen aansluiten om samen vooruit te blikken op of na te praten over de voorstelling.

Spontane gesprekken

Er kunnen allerlei redenen zijn om alleen naar het theater te gaan. "Mijn man heeft niet veel met dans, maar ik wilde heel graag Igone zien" vertelt mevrouw van den Berg voorafgaand aan de dansvoorstelling van topballerina Igone de Jongh, terwijl ze tevreden een slok neemt van de haar aangeboden koffie door de Samen uit gastvrouw. Tegenover haar zitten twee andere vrouwen. "Tja, je kunt in je eentje op de bank televisie kijken, of je kunt een mooie voorstelling bezoeken. Nou, dan weet ik het wel", zegt de linker tegen de rechter. "Dat had ik nou precies ook", krijgt ze als antwoord, waarna de vrouwen wat dichter naar elkaar toeschuiven. Het volgende kwartier voeren de dames een geanimeerd gesprek.

Muziek, cabaret en dans

De selectie die is gemaakt voor het programma 'Samen uit' biedt voor ieder wat wils, zo staan er muziek-, cabaret- en dansvoorstellingen op de agenda. Muziekliefhebbers kunnen bijvoorbeeld tijdens 'The Front Porch Sessions' genieten van intieme singer-songwriter muziek van onder meer Leonard Cohen en Bob Dylan, ook komen dit voorjaar mezzosopraan Tania Kross en chansonnier Gerard Alderlieste met prachtige optredens. Cabaret is er onder meer door topcabaretier en Zaankanter Lenette van Dongen, en dans wordt gebracht door het beroemde Scapino Ballet in samenwerking met choreografieconcours RIDCC.

Kaarten bestellen en 'Samen uit'

'Samen uit' is gratis, alleengaanden kunnen zelf een kaartje kopen voor een van de geselecteerde voorstellingen op www.zaantheater.nl. Aanmelden voor Samen uit kan in een email aan de kassa van het Zaantheater, maar is niet verplicht; spontaan aansluiten kan ook. Vanaf een uur voor aanvang zit er een gastvrouw met koffie klaar, waarbij deelnemers kunnen aansluiten. Ook in de eventuele pauze en na de voorstelling kan samen gezellig worden (na)gepraat.

Zie hier voor het programma.