ZAANDAM - Van januari tot en met eind april toert Juffenballet (6+) langs de Nederlandse theaters, de eerste grote zaalvoorstelling van René Geerlings. Op zondag 23 februari is de voorstelling te zien in Zaantheater.

Juffenballet is een voorstelling voor de hele familie met veel dans, vette decorwisselingen, humor en af en toe een spannend liedje. Voor de voorstelling lieten regisseur Geerlings en tekstschrijver Moniek Merkx zich zowel inspireren door Shakespeare en Roald Dahl als de huidige onderwijskwesties. Juffenballet is een pleidooi voor het belang van spelen en het aanpakken van prestatiedruk in het onderwijs.

René Geerlings over Juffenballet: “Zoals wij allemaal weten staat het onderwijs onder grote druk. Remedial teachers, leerlingvolgsystemen, foutenanalyses, registratieformulieren, managementcontroles, deskundigheidsbevordering en prestatiebonussen, allemaal ingewikkelde termen waarmee de onderwijzer lam geslagen wordt. Voor spelen is op school nog maar weinig ruimte. Terwijl onderzoek heeft uitgewezen dat spelen onmisbaar is voor de ontwikkeling van een kind. En wat voor juffen krijg je als de druk om te presteren steeds groter wordt? Ik vond het de hoogste tijd om dit nijpende probleem als startpunt te nemen voor een familievoorstelling, een ode aan de fantasie.”

Sprookjesachtig koninginnendrama voor de hele familie In Juffenballet blijkt de koffiekamer een portal naar een andere wereld. In de maneschijn ontmoet een stel juffen elkaar op een open plek in het bos. Ze gebruiken het huiswerk om een fikkie te stoken, dansen wild uit de maat en brouwen mengsels en geniepige plannetjes. Plannetjes om de schooldirectrice, een oude hippie met flowerpoweridealen, van de troon te stoten. Ze willen de school vernieuwen met strakke regels en prestatiedruk. Een strijd tussen vrijheid en orde barst los. Maar dan komt er een nieuwe juf. Kan zij de boel redden? In Juffenballet lopen de toverwereld en de echte wereld door elkaar. Zodra de leerlingen het lokaal verlaten, groeit het klaslokaal vol met bomen. Overdag geven de juffen het goede voorbeeld, maar na het luiden van de schoolbel gooien ze hun haren los. Welkom op basisschool Zonderland, een eclectische wereld van krijt, vuur, sneeuw en wolken met veel dans, muziek en af en toe een spannend liedje.