AMSTERDAM - Onegin, een van de meest beroemde, verhalende balletdrama’s uit de geschiedenis, keert terug bij Het Nationale Ballet.

Gebaseerd op de gelijknamige roman van Aleksandr Poesjkin uit 1833, maakte choreograaf John Cranko vijftig jaar geleden een balletversie van Onegin die internationaal als dé standaard wordt beschouwd. Voor dansers behoren de hoofdrollen van Tatjana en Jevgeni Onegin tot de meest felbegeerde in het klassieke ballet. Het ballet was in 2002 voor het eerst te zien bij Het Nationale Ballet en keert nu na 15 jaar terug voor een reeks van 10 voorstellingen. Onegin is van woensdag 29 maart tot en met zondag 16 februari 2017 te zien in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.

Onegin

Het ballet speelt zich af in Rusland anno 1820. De aristocraat Onegin wijst de jonge, smoorverliefde Tatjana af en versiert haar zuster Olga, hoewel die al met zijn vriend Lenski is verloofd. Het leidt tot een duel tussen Onegin en Lenski dat de laatste met de dood moet bekopen. Wanneer Onegin jaren later de inmiddels getrouwde Tatjana onverwacht op een bal ontmoet, ontbrandt zijn liefde alsnog. Hij smeekt haar om vergeving maar Tatjana wijst hem af. Hoewel ze van Onegin houdt, kiest ze voor haar echtgenoot: trouw en eer zijn belangrijker voor haar dan verliefdheid. Hun beider levens zijn gedoemd ongelukkig te blijven.

De dramatische hoogtepunten in het ballet vergen in technisch en artistiek het uiterste van de dansers, vooral Tatjana’s tweestrijd voordat zij Onegin afwijst is beroemd. Elke solist wil in zijn of haar carrière de rol van Tatjana of Jevgeni Onegin dansen. In het ballet heeft Cranko naast de klassieke academische dans veel andere stijlen verwerkt, waaronder volksdans, moderne dans, ballroom en acrobatiek. In 2002 was Onegin voor het eerst te zien bij Het Nationale Ballet.

Overige adaptaties

Geen enkel boek in Rusland heeft meer drukken beleefd dan Onegin. Na de publicatie van definitieve versie van de roman in 1837 volgde in 1879 de wereldberoemde adaptie voor opera van Tsjaikovski. In 1911 volgde de eerste filmversie. De meest recente verfilming verscheen in 1999 met Ralph Fiennes, Liv Tyler en Toby Stephens in de hoofdrollen als respectievelijk Onegin, Tatjana en Lenski. In 2012 verscheen er een audioboek opgenomen door Stephen Fry. De Zuid-Afrikaanse choreograaf John Cranko (1927 – 1973) creëerde zijn ballet oorspronkelijk in 1965 voor het Stuttgarter Ballett. Later reviseerde hij het ballet nog enkele malen, tot hij in 1967 een nieuwe versie presenteerde die sindsdien als dé standaard wordt beschouwd. Hiervoor gebruikte John Cranko niet de gelijknamige operamuziek van Tsjaikovski, maar een arrangement van andere Tsjaikovski-composities van Kurt Heinz Stolze. Cranko's

Onegin staat bij vele grote gezelschappen op het  repertoire, onder andere bij het Ballet van de Parijse Opera, The Royal Ballet, American Ballet Theatre, The Tokyo Ballet en National Ballet of Canada.

Onegin Credits

Choreografie: John Cranko
Muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski in een arrangement van Kurt Heinz Stolze
Decor- en kostuumontwerp: Elisabeth Dalton
Lichtontwerp: Steen Bjarke
Muzikale begeleiding: Het Balletorkest o.l.v. Ermanno Florio

Voorstellingen in Nationale Opera & Ballet

Wo. 29 (première) en vr. 31 maart & za. 1,  zo. 2*, wo. 5, vr. 7, za. 8, wo. 12, za. 15 en zo. 16* april 2017

Aanvang: 20.15 uur / *14.00 uur

Toegangsprijzen:

Vanaf € 18,- tot € 82,-

Kortingen gelden voor stadspashouders, CJP en t/m 16 jaar

last minute studenten: € 15,-

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet Amsterdam (020) 625 54 55.

Online kaarten bestellen via de website www.operaballet.nl

Extra activiteiten

* Inleiding: Gratis toegankelijke educatieve inleidingen voor kaarthouders drie kwartier voor aanvang.