ZAANDAM - Donderdagmiddag wordt in het Czaar Peter-huisje een virtual reality-app gepresenteerd waarin u verschillende plekken van het Zaandam uit 1725 terug kunt zien.

Al 300 jaar trekt de Zaanstreek toeristen van over de hele wereld. Vanwege de vele molens, de scheepswerven en de groen, blauw of geel geverfde huisjes trok de Zaandam bezoekers uit alle delen van Europa. De beroemdste czaar aller tijden, Peter de Grote, was één van de eersten die Zaandam bezocht. Na hem volgende allerlei andere toeristen, van gewone Hollandse burgers tot Amerikaanse ingenieurs, Oostenrijkse prinsen en Russische grootvorsten. Zelfs keizer Napoleon bracht een bezoek aan Zaandam.

Hoe zag Zaandam er destijds uit? Het Zaans Museum ontwikkelde samen met gemeentelijk archeoloog Piet Kleij de virtual reality app 'Zaandam 1725' waarmee u een kijkje kunt nemen in het Zaandam van bijna 300 jaar geleden. Met deze app kunt u op vier plaatsen ervaren hoe Zaandam er in 1725 uit heeft gezien. Een van de vier plekken is De Krimp voor het Czaar Peterhuisje. Tijdens deze bijeenkomst wordt de app onthuld en kunt u hier gebruik van maken.