ZAANDAM - Felix en Fanny Mendelssohn groeiden begin 19de eeuw op in een rijke familie. Vader was bankier, moeder pianiste. Het huis was altijd vol muziek, en Felix en Fanny gingen al heel jong op in deze stroom. Hun buitengewone aanleg voor de piano werd snel opgemerkt en zij kregen een rijke muzikale opvoeding mee. Hun leermeesters waren nog het meest onder de indruk van Fanny’s talenten; toch was het Felix die zijn vleugels uit kon slaan en een beroemdheid werd als componist en dirigent. Fanny was een vrouw, en een vrouw hoorde thuis bij de kinderen, zo vond haar vader. En ook haar broer dacht er zo over, hoewel hij enorm aan haar verknocht was en dagelijks met haar overlegde over muzikale zaken.

Fanny componeerde en speelde dus alleen voor de huiselijke kring. Toch zijn er prachtige composities van haar bewaard gebleven. Koningin Victoria van Engeland hield erg van Fanny’s muziek, meer dan van die van Felix.

Op zaterdag 16 februari speelt het Belfontis Trio de beide pianotrio’s van broer en zus Mendelssohn. De Nederlands/Servische componiste Jasna Velickovic heeft voor deze gelegenheid het pianotrio van Felix heel langzaam, achterstevoren beluisterd, en vond zo de basis voor een nieuw stuk: “Lieder ohne Worte”. Deze compositie, die een bescheiden gebruik maakt van elektronica, zet de spot op de afzonderlijke instrumenten van het trio.

za. 16 februari 20.15 uur, Vermaning Zaandam: Belfontis Trio speelt werken van Fanny en Felix Mendelssohn en van Jasna Velickovic. Toegang vrij, bijdrage na afloop. Meer info en reserveren op www.nieuwehuysconcerten.nl