ZAANDAM - Poppenkast ouderwets? Niet als je het aan de Toneelmakerij overlaat! Het gerenommeerde jeugdtheatergezelschap vindt het tijd voor een nieuwe versie van Jan Klaasen en Katrijn. De voorstelling Poppenkast (5+) is in de voorjaarsvakantie te zien in het Zaantheater, op donderdag 2 maart om 14.00 uur.


Poppenkastn
is een sprookjesachtige voorstelling met veel humor, rare stemmetjes en gekkigheid. Natuurlijk ontbreken de traditionele poppenkastingrediënten niet: geblokte gordijntjes die open- en dichtgaan, Katrijn die Jan Klaassen mept en natuurlijk: 'Pas op, Jan Klaassen, kijk achter je!' Alleen staat meneer Rozenwater, de eigenaar van de poppenkast in de gelijknamige voorstelling, voor een moeilijke keuze. Er komen bijna geen bezoekers meer en zijn poppen doen waar ze zin in hebben. Als hij uiteindelijk besluit zijn poppenkast te verkopen, komt de radicale activiste mevrouw Beddengoed voorbij. Zij wil de poppen beschermen en gunt hun een rustige oude dag. Maar willen de poppen wel met pensioen?

Veelkleurig en fantasierijk

Hoofdrolspeler en theatermaker Floyd Koster speelt samen met Denise Aznam in Poppenkast, een voorstelling voor kinderen van vijf jaar en ouder. Ze hebben veel plezier met hun poppenkast 2.0. Hij vertelt: "We creëren ons eigen wereldje. Met heel veel personages gebaseerd op de klassieke poppenkast. Jan Klaassen, Katrijn, Pierlala, maar ook nieuwe figuren zoals Ditje & Datje. Heel veelkleurig en fantasierijk. Een sfeertje zoals in de VPRO-televisieprogramma's van vroeger. Denise en ik spelen met z'n tweeën alle rollen en er zijn ook nog eens tien poppen."

Oude elementen, verhaal van nu

Aan Floyd ook de vraag of poppenkast nog wel van deze tijd is? "Ik hou heel erg van de charme en de vintage manier van verhalen vertellen. Het zou jammer zijn als dat verdwijnt. In deze show vertellen we met oude elementen een verhaal van nu. En voor de kinderen is er natuurlijk een feelgood einde." Ook de pers was te spreken over de voorstelling: "Poppenkast barst van de hilarische momenten," aldus Theaterkrant. "De prachtige poppen en het energieke spel barsten van de charme," vond NRC. En de Volkskrant noemde de voorstelling 'een geinige poppenkastsatire'.

Bestellen van kaarten

Poppenkast (5+) is te zien op donderdag 2 maart om 14.00 uur in het Zaantheater. Ga voor meer informatie of het bestellen van kaarten naar: zaantheater.nl.