AMSTERDAM - Op woensdag 21 februari was het zover: de Pinkpop Perspresentatie werd gehouden in Paradiso.

De perspresentatie is inmiddels een heuse traditie geworden. Ieder jaar wordt hier de (zo goed als) volledige line-up van de aankomende editie gepresenteerd door festivaldirecteur Jan Smeets. De presentatie van de rest van het evenement lag dit jaar in handen van presentator Eric Corton. Ook wordt de jaarlijkse Jan Smeets-award uitgereikt. Deze prijs wordt uitgereikt aan een organisatie die uitgekozen wordt door Jan Smeets zelf en Buro Pinkpop.

Pinkpop
Pinkpop is een van de oudste jaarlijks gehouden festivals ter wereld. Dit jaar wordt alweer de 49ste editie georganiseerd. In de jaren hiervoor stonden zeker niet de minste namen op het terrein van Megaland in Landgraaf. U2, Bruce Springsteen en Red Hot Chili Peppers zijn slechts een kleine greep namen uit de geschiedenis van Pinkpop.

Pinkpop 2018
De line-up die tot nu toe bekend was beloofde volgens velen al behoorlijk wat voor deze editie: pop-grootheid Bruno Mars, rockbands Editors en Nothing But Thieves, Walden en de terugkeer van publiekslievelingen Foo Fighters en Pearl Jam. Eerstgenoemde zou eigenlijk Pinkpop 2015 afsluiten, echter brak frontman Dave Grohl twee dagen voor het optreden zijn been. Pearl Jam staat al jaren bovenaan het verlanglijstje van de Pinkpop-gangers, mede door het legendarische fragment uit 1992 waarin zanger Eddie Vedder van een cameramast afspringt.

Hoge verwachtingen dus. De grote vraag is dan ook: kan Pinkpop deze dit jaar waarmaken?

Vrijdag: onder andere BLØF en Snow Patrol voegen zich bij Pearl Jam
De perspresentatie wordt geopend door Nu of Nooit-winnaar Walden. Nu of Nooit is een jaarlijkse wedstrijd waarbij opkomende Limburgse bands strijden om een plek op Pinkpop. Hierna volgt al snel de line-up van de vrijdag. Aïcha Cherif, Slydigs, The Academic, Donnie, The Last Internationale, Blaudzun, Oliver Heldens, Jess Glynne, Oh Wonder, The Offspring, Lil Kleine, BLØF en Snow Patrol voegen zich bij eerder bekendgemaakte namen Walden en Pearl Jam. Een typische Pinkpop-dag volgens enkele bezoekers, met een flinke variatie aan genres.

Zaterdag: Noel Gallagher, The Script en meer
“Deze band verslaapt zich vaak.”, zegt presentator Eric Corton grappend bij het inluiden van de tweede band die zal optreden. Nederlandse poppunk-band The Overslept verschijnt op het podium. Zij zullen op de zondag spelen. Vervolgens is het tijd voor de zaterdag. Voor deze dag waren tot op heden alleen nog Foo Fighters en Nothing But Thieves bekend.

De eerste vier namen lijkt het publiek niet warm van te worden: Riley Pearce, Theo Lawrence & The Hearts, Gang of Youths en Youngr. Pas bij de bekendmaking van De Likt klinkt er wat gejuich vanaf het midden van het publiek. AURORA, Marmozets, Sevn Alias, Alan Walker en JP Cooper volgen. Vervolgens worden Walking On Cars, Parov Stelar en Miss Montreal nog bekendgemaakt, maar het publiek wordt pas echt enthousiast bij Noel Gallagher’s High Flying Birds (van, jawel, Oasis’ enige echte Noel Gallagher), The Script en A Perfect Circle. Dit alles wordt gevolgd door een optreden van Blaudzun, welke op de Pinkpop-vrijdag zal staan. De reacties op het programma waren tot nu toe nog niet daverend. Het blijft afwachten of de laatste dag daar verandering in gaat brengen.

Zondag: pop-headliner Bruno Mars en de herhaling van Ronnie Flex
Tot nu toe waren alleen Bruno Mars en Editors bekend voor de zondag. Over die eerste ontstond bij de bekendmaking in november nogal wat ophef: want ‘waarom weer een pop-headliner?’ In 2017 zagen we dat namelijk al eerder, toen Canadese popster Justin Bieber het festival afsloot. Dit optreden viel lang niet bij iedereen in de smaak en heeft volgens enkele aanwezigen ‘een deuk in het imago van Pinkpop opgeleverd.’

De zondag van Pinkpop ziet er als volgt uit: Blackbird, Tom Walker, The Overslept, Scarlet pleasure, Sigrid, Greta van Fleet, Brian Fallon & The Howling Weather, Don Diablo, Michelle David & The Gospel Sessions, Milky Chance, Years & Years, Triggerfinger, Oscar & The Wolf, Ronnie Flex & Deuxperience Band, Jessie J, The Kooks, Editors en Bruno Mars.

Wat hierin opvalt is de herhaling van Ronnie Flex & Deuxperience Band, wie in 2017 ook op het festival stonden.

Aan het einde is er nog één optreden over: rapper Sevn Alias zal een aantal nummers gaan spelen in Paradiso. Niet iedereen is daar even blij mee als hemzelf. De zaal loopt namelijk snel leeg bij zijn optreden.

Jan Smeets krijgt dit jaar ook zelf een award uitgereikt aan het einde: de Lifetime Achievement-award, uitgereikt door de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals. Dit is een unieke prijs, welke wordt toegekend aan professionals uit de popsector welke een grote bijdrage leveren of hebben geleverd aan de Nederlandse popsector.

De meningen over de line-up van Pinkpop 2018 zijn erg verdeeld, vooral gezien het feit dat de weekendkaarten 25 euro duurder zijn geworden: voor een weekend betaal je 220 euro exclusief servicekosten. De dagkaarten stijgen 5 euro in prijs: deze kosten nu 100 euro. Uiteindelijk biedt de line-up van Pinkpop 2018 hoe dan ook voor ieder wel wat wils: er zijn bands voor rock- en popliefhebbers. Ook aan de fans van dance en hip hop wordt gedacht.

De 49ste editie van Pinkpop wordt gehouden van 15 tot en met 17 juni 2018. De kaartverkoop start aanstaande zaterdag 24 februari om 10:00 via Ticketmaster.