ZAANDAM - Op zaterdag 22 september 2018 treedt concertpianist René van Sluis op in de Verkadezaal in Zaandam.

Zijn CD "Chopin, Schumann, Brahms" is daar in mei opgenomen door klankregisseur Nol Sicking en die avond speelt hij het programma van zijn nieuwe CD.

René van Sluis is geboren en getogen in de Zaanstreek. Hij werd op 11-jarige leeftijd voorgesteld aan de beroemde pianist Arthur Rubinstein. Na een prachtige zangcarrière, die hem op de grootste podia van Europa heeft gebracht, is hij begonnen aan hernieuwde carrière als concertpianist.

In juli schreef journalist Ton de Lange een prachtig artikel over hem voor het noord Hollands Dagblad naar aanleiding van zijn deelname aan een reeks zomernachtconcerten in de Grote Kerk van Beverwijk:

"In zijn Heemskerkse flat heeft de geboren Wormenveerder zich omringd met religieuze kunst. Dankzij een nalatenschap uit de familie leeft René van Sluis in museale sfeer. 'Mon petit Hermitage' noemt hij deze volstrekt unieke habitat. "Ik hoor helemaal niet in deze tijd, ik doe geen concessies". Hij geeft er tevens zang- en pianoles en studeert zo'n vier uur per dag.

René is een van de vier kinderen van muzikale ouders. Moeder Annie Hartland was concertpianist, vader Gerben talentvol violist. "Hij 'moest' echter de bakkerszaak van zijn vader overnemen, aan de Goudastraat in Wormerveer.". Op zijn elfde werd René van Sluis voorgesteld aan de beroemde Arthur Rubinstein en speelde voor hem Chopins 'Fantasie Impromptu'. Na zijn middelbare studies ging hij studeren bij Karel Hilsum aan het Conservatorium van Amsterdam en in 1981 studeerde hij cum laude af bij Aafje Heynis. "Toen was ik een begenadigd kind, nu een man die op latere leeftijd een hernieuwde carrière is begonnen."

Zijn zangcarrière, ooit gestimuleerd door befaamde zangpedagogen Maartje Kliffen in Bergen aan Zee, Aafje Heynis op het Conservatorium in Arnhem, later toen hij ging verder studeren, door Bernard Kruysen, Coby Riemersma , Cristina Deutekom en Professor Dr Jozef Metternich in Keulen, heeft hem op de grootste podia in Europa gebracht: Brussel, Antwerpen,Verviers, Londen, Birmingham, Keulen, de Scala van Milaan en herhaaldelijk het Concertgebouw Amsterdam, en was vijf jaar geleden namelijk zomaar voorbij . Dit als gevolg van een bacterie in zijn longen.

"Aan mijn stem mankeerde niets, wel aan mijn longcapaciteit. Sindsdien heb ik de piano opnieuw ontdekt. Sterker, het is alleen maar verdiept. Ik hou van het podium. Daar klinkt de hartenklop van het moment, de interpretatie is het meest interessante aspect van livemuziek. De dieperliggende weemoed te horen, zo mooi."

René van Sluis is ver gekomen, na zijn eerste optreden in het wereldberoemde Concertgebouw in Amsterdam, op 22 juli 1985. Hij kan trots zijn op zichzelf. En wie kan nu zeggen dat hij zo mooi ingelijst aan de muur hangt? In een Carel Willink-achtige foto waarbij hij als het ware opgaat in het geschilderde doek met 'Christus in de hof van Gethsemane'?"

René van Sluis geeft graag de voorkeur aan concerten in zijn geboortestreek en omgeving, waar hij als jong talent vele pianoconcerten heeft gegeven. Na afloop van het concert is er gelegenheid onder genot van een hapje en een drankje René van Sluis persoonlijk te spreken tijdens de signeersessie bij de verkoop van zijn nieuwe CD.

Praktische informatie:
Entree:
● aan de zaal: 10 euro/ jongeren -18j 5 euro
● in voorverkoop (excl. servicekosten voor online aankoop): 10 euro/jongeren -18j 5 euro

Tickets & Info:
● online op eventbrite
● via mail: rpvsmanagement@gmail.com
● info: www.renevansluis.jouwweb.nl