ZAANDAM - Op 13 maart 2020 moesten bijna alle theaters ter wereld hun deuren sluiten vanwege de coronapandemie. Nu één jaar later wordt er in meer dan 30 landen en bijna 30 Nederlandse theaters op 13 maart 2021 de voorstelling ‘Wit Konijn Rood Konijn’ gespeeld om hierbij stil te staan. In theaters over de hele wereld, van Argentinië tot Australië en van India tot Nederland, gaan acteurs het toneel op om de kracht van theater te tonen. Het Zaantheater doet natuurlijk ook mee met dit prachtige internationale initiatief. Acteur Huub van der Lubbe zal het stuk opvoeren en zijn uitvoering is via een directe livestream door iedereen te volgen. Geheel kosteloos, als cadeau van het Zaantheater aan haar bezoekers. Een hele bijzondere ervaring die je niet wilt missen!

‘Wit Konijn Rood Konijn’ is de Nederlandse vertaling van de internationale theaterhit ‘White Rabbit Red Rabbit’ van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. Dit stuk is sinds de première tien jaar geleden in meer dan 25 talen vertaald en is al duizenden keren opgevoerd. En steeds door andere acteurs. Want wie het één keer gespeeld heeft, kent het stuk, en mag het niet nog een keer spelen.

Dat is meteen ook het unieke aan deze voorsteling. De gekozen acteur weet nog niets over het stuk, is bewust onvoorbereid en geeft zich op het toneel over aan het onverwachte. De tekst van het stuk zit in een verzegelde envelop die de acteur ter plekke, op het podium, opent. Met de stapel beschreven vellen in de hand begint hij of zij aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater. Samen met het publiek ontdekt de acteur tijdens het lezen en spelen de inhoud van het stuk. Een prachtige en bijzondere ervaring voor iedereen.

Livestream
Vanwege de coronamaatregelen is het niet toegestaan om publiek te ontvangen, maar via livestreams zetten theaters wereldwijd hun deuren open. Tegelijk met bijna 30 andere Nederlandse schouwburgen en tientallen internationale steden nodigt het Zaantheater haar bezoekers uit om op zaterdag 13 maart om 20:00 uur vanuit hun huiskamer deel uit te maken van een grootse, internationale theaterbeleving. In elk theater speelt een andere acteur het stuk. Aanmelden voor de livestream van het Zaantheater kan kosteloos via www.zaantheater.nl/tickets/livestream-wit-konijn-rood-konijn. Dit internationale project is een initiatief van Het Aurora Nova Theater in Berlijn, bedoeld als internationale viering van inspiratie, verbeeldingskracht en het bewijs dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan. Elk theater zal in zijn eigen tijdzone om 20.00 uur aanvang geven voor ‘Wit Konijn Rood Konijn’ in hun eigen taal. De kracht van theater zal 24 uur lang over de aardbol zinderen, van New York tot Panama City, van Minsk tot Medellin, van Uppsala tot Istanbul. En in bijna 30 Nederlandse steden.