ZAANSTAD - Het stadhuis van Zaanstad is vrijdag 9 december opnieuw het toneel van de jaarlijkse Schrijfmarathon van Amnesty International, afdeling Zaanstreek. Rond de Dag van de Mensenrechten, op 10 december, wordt wereldwijd massaal geschreven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Van Nieuw-Zeeland tot Ghana en van Brazilië tot Japan klimmen mensen in de pen.

In Nederland zijn dit jaar schrijfacties op ruim driehonderd plekken, waaronder de Zaanstreek. Ook wethouders van Zaanstad doen mee aan de schrijfmarathon.

Publiekshal stadhuis

Iedereen die een bijdrage wil leveren aan de Schrijfmarathon kan vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur terecht in de publiekshal van het stadhuis in Zaandam. Hier kunnen deelnemers aan de hand van voorbeeldteksten een brief of een solidariteitskaart schrijven. Daarmee vragen zij om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Om terugdringing van de doodstraf, marteling en discriminatie.

Betrokkenheid

De schrijfmarathon maakt enorm veel enthousiasme en betrokkenheid los. Vorig jaar zijn in Nederland meer dan honderdduizend brieven geschreven, een record. Zo werd intensief campagne gevoerd voor Phyoe Phyoe Aung uit Myanmar. Zij werd in 2014 opgepakt, nadat ze vreedzame studentenprotesten had geleid. In april van dit jaar kwam ze vrij. ‘Ik dank iedereen voor hun steun. De brieven inspireerden me. Ik realiseerde me dat de wereld naar ons kijkt en ons steunt. We zijn niet alleen.’

Johan Teterissa en Edward Snowden

Dit jaar kan onder anderen worden geschreven voor Johan Teterissa, een Molukse leraar die tijdens een feest met een vlag van de Zuid-Molukken zwaaide. Teterissa zit een gevangenisstraf van vijftien jaar uit vanwege rebellie, in een gevangenis op 2.500 kilometer van zijn familie. Ook kan worden geschreven aan Edward Snowden, een voormalige medewerker van de Amerikaanse geheime dienst NSA. In 2013 openbaarde hij dat de NSA bijna onbeperkte toegang heeft tot alle communicatie van mensen via telefoon, e-mail en internet. Hij kan tientallen jaren gevangenisstraf krijgen en leeft nu in grote onzekerheid in Rusland.

Meer informatie kunt u vinden op de website: schrijfmarathon.amnesty.nl.