ZAANDAM - Het Houten Huis en Eef van Breen Group maken samen met dichteres Kira Wuck een voorstelling vol beelden van geluid. Een film die zich achter je ogen afspeelt. Muzikant en componist Eef van Breen woont in Krommenie en bedacht het idee voor ‘Tekenfilm zonder beeld’, die ook voor blinde en slechtziende kinderen erg de moeite waard is. Op zondag 24 april staat deze bijzondere voorstelling in het Zaantheater.

Oorspronkelijk komt Eef van Breen uit Drenthe. Sinds twee jaar woont hij met veel plezier in Krommenie in een voormalige biologische supermarkt. Van de winkelruimte hebben hij en zijn vrouw een oefenruimte gemaakt om muziek te spelen. Eef is een succesvolle muzikant en componist. Hij componeert ook muziek voor theater, film en dansvoorstellingen. Het moment waarop muziek belangrijk werd in zijn leven is hem altijd bijgebleven.

Eef van Breen: “Totdat ik zeven jaar was dacht ik dat muziek altijd een liedje is. Maar toen liet de muziekleraar op school ons een abstract stuk van de componist Messiaen horen. Ik vond dat rare muziek. Daarna liet hij ons een fragment van een spannende film zien met dezelfde muziek als soundtrack. Toen drong tot me door dat je met muziek een wereld kunt scheppen. Met de voorstelling ‘Tekenfilm Zonder Beeld’ wil ik iets terug doen voor kinderen die ongeveer net zo oud zijn als ik toen was.”

En zo ontstond zijn idee voor de voorstelling ‘Tekenfilm zonder beeld.’ Samen met andere muzikanten, dichter Kyra Wuck en jeugdtheatergezelschap Het Houten Huis ontwikkelde hij deze voorstelling. Eef: “Vroeger werden tekenfilms zoals Tom & Jerry begeleid door een orkest. Wij doen het omgekeerde. Met muziek en teksten roepen we beelden op. In deze voorstelling is er een oma, er is een boom en een vlieg, maar die zie je niet echt op het podium. Je ziet ze alleen achter je eigen ogen.”

Toen de voorstelling af was drong tot de makers door dat ‘Tekenfilm zonder beeld’ weleens heel geschikt zou kunnen zijn voor kinderen die blind of slechtziend zijn. Eef: “In Amsterdam hebben we de voorstelling gespeeld voor tachtig blinde en slechtziende kinderen. Dat was ontroerend. Deze kinderen vertelden ons achteraf dat ze nog nooit zoiets hadden meegemaakt.” Overigens is er voor mensen mét goed zicht ook genoeg te zien op het podium.

Eef hoopt dat hij zowel kinderen als volwassen kan laten ervaren wat muziek en geluiden met je kunnen doen. En wie weet zit er een kind in het publiek die dankzij deze voorstelling ook muzikant of componist wil worden. Je weet maar nooit.

Heb je zin in een middag vol verwondering? Kom op zondag 24 april om 15.00 uur naar ‘Tekenfilm zonder beeld’ in het Zaantheater.