PURMEREND – Voor de tweede maal in vier maanden waren wij getuige van een wervelend optreden van The Pilgrims, nadat de band daarvoor zo’n achttien jaar niet heeft opgetreden. Na het optreden die wij afgelopen juni in Alkmaar zagen speelde de band van frontman Reniet Vrieze afgelopen vrijdag in P3 te Purmerend.

Men doet slechts een paar optredens per jaar, maar de shows die The Pilgrims in 2017 en 2018 hebben gegeven staan steevast garant voor kwaliteit. De twee concerten die wij bezochten brachten niet alleen mooie herinneringen boven aan de mooie jaren ’90 toen de band zijn hoogtijdagen vierde, maar tevens bleek men zich ontwikkeld te hebben met enkele ijzersterke nieuwe songs. Op het album “PunkSoulRock’nRoll” dat afgelopen jaar uitkwam staan deze pareltjes vermengd met enkele oude hits in een nieuwe- of live uitvoeringen.

Kracht
Net als in Alkmaar begon Vrieze met een van die klassiekers toen men aftrapte met het prachtige “Heaven” en al snel bleek hetgeen waar wij in Alkmaar ook reeds waren achter gekomen. En dat is dat de markante stem van Vrieze op geen enkele wijze aan kracht heeft ingeboet. Na een ingetogen start waarin ook celliste Jasmijn de Graaff weer acte de presènce geeft komt de Rock’n Roll uiteindelijk boven waarin naast Vrieze ook de overige bandleden en achtergrondzangeressen zich laten gelden en de timing zo goed als volmaakt is. Na zeven nummers wordt het publiek vervolgens in vervoering gebracht met de hits “Can’t Resist” en ”White Men” alvorens een korte pauze aanbreekt.

Familiegevoel
Dat publiek luistert even later ademloos toe als Vrieze van achter de piano “Hope In My Dreams” van het laatste album ten gehore brengt. Omdat het de laatste show van het jaar is en dicht bij huis, Vrieze is afkomstig uit de Zaanstreek, lijkt men nog iets extra’s te geven. Tijdens de versie van “Helter Skelter” roept hij zelfs de ervaren rockers van “Carrasco” het podium op die even daarvoor het voorprogramma prima hebben verzorgd. Zo wordt het “familiegevoel” bij de optredens nog eens onderstreept want zowel in Alkmaar en Purmerend blijkt een ieder op en rond het podium een nauwe klik met elkaar te hebben. Van de bandleden tot de roadmanager en van de roadies tot aan de geluidsmensen dient men één en hetzelfde doel: plezier maken!

De enthousiaste menigte krijgt vervolgens nog “Lost Train” en “Space Cowboy” voorgeschoteld en als traktatie een heerlijke toegift. De covers “Heroes” van David Bowie en “Wild Thing” van The Troggs worden luidkeels mee gezongen, en die sfeer wordt verhoogd als floormanager Harold ook nog even komt mee “jammen”. Door voor een tweede keer “White Men” ten gehore te brengen gaat de menigte nog eenmaal los en bewijst The Pilgrims nog jaren voort te kunnen.

Dat beaamt ook Reniet Vrieze na afloop, die zichtbaar geniet. “Het was zo tof om dit het afgelopen jaar te doen en we zijn nog niet klaar. Binnenkort gaan we de studio ook weer in en ik beloof dat we ook volgend jaar weer op de planken zullen staan. Uiteraard met plezier als drijfveer!”