ZAANDAM - In de serie ‘Toi toi toi’ reizen we met theatermakers en acteurs mee naar het Zaantheater. Afgelopen week liepen we mee met Jaïro en Julia, twee leerlingen van Compaen VMBO. In 9 weken tijd hebben zij samen met hun klasgenoten het toneelstuk ‘Wat je wil’, een bewerking van het stuk ‘Twelfth Night, or What You Will’ van William Shakespeare, geproduceerd. Verleden week stonden zij ermee op de planken van het Zaantheater.

“Ik ben wel zenuwachtig,” vertelt Julia die één van de hoofdrollen in het toneelstuk speelt. “Ik heb iedere avond met mijn oma of mijn moeder de tekst geoefend, dus ik zeg steeds tegen mezelf, het komt goed.” We staan op een brug die vernoemd is naar een andere William, de William Pontbrug. Aan de overkant van het water ligt het Zaantheater, waar straks de generale repetitie plaatsvindt. Jaïro is minder gespannen. Hij is van de afdeling productie. “Als de lichten uitgaan dan verwisselen wij de decorstukken op het podium. Daar hebben we maar heel kort de tijd voor. Gelukkig kan ik hard rennen,” vertelt Jaïro lachend.

Negen weken
Vier keer per schooljaar spelen twee eerstejaarsklassen van Compaen VMBO ‘Wat je wil’ in het Zaantheater. Nu zijn de laatste twee klassen aan de beurt. Uniek aan het project is dat de leerlingen niet alleen acteren, rappen en dansen, maar ook achter de schermen aan het stuk werken. Zo heeft Jaïro ook zelf decorstukken gemaakt. “Ik heb een schatkist gemaakt van karton en daarna beschilderd. Die is echt mooi geworden.” De hele productie en voorbereiding vond plaats in slechts negen weken tijd. Julia: “De tijd vloog voorbij, maar we zijn er echt klaar voor.”

De theaterwereld leren kennen
Zowel Julia als Jaïro zijn nog niet zo vaak naar het theater geweest en vinden het interessant om de theaterwereld op deze manier te leren kennen. Jaïro: “Ik ben twee keer met school naar een toneelstuk geweest.” Julia is eens naar de musical ‘Aladin’ geweest. Julia: “Dat was meteen ook wel één van de mooiste dingen die ik ooit heb gezien.” Julia overweegt nu zelfs om later actrice te worden. “Je kan je gevoel uiten in acteren en het is leuk om iets moois voor het publiek neer te zetten.” Jaïro vond productie leuk, maar heeft zijn eigen toekomstdromen. Jaïro: “Ik wil rapper, kickbokser of voetballer worden en als dat allemaal niet lukt, dan advocaat.”

Inmiddels begint de tijd te dringen. De generale repetitie begint over een klein kwartier dus moeten we doorlopen. Voor de deur van het Zaantheater wordt Jaïro door een groepje klasgenoten geroepen. “Kom mee, we gaan naar de supermarkt man.” Bij productie hoort ook de catering. Julia snelt naar binnen, zij moet ‘de make-up in’ en dan het podium op. Toi toi toi Jaïro en Julia!