ZAANDAM - Op zaterdag 11 augustus vinden er twee speciale filmvertoningen van de muzikale documentaire “Klanken van Oorsprong” plaats in filmtheater De Fabriek in Zaandam.

Na elke vertoning volgt een nagesprek met regisseur Naaijkens-Retel Helmrich.

Aanvang eerste vertoning is om 17:30
Aanvang tweede vertoning is om 19:45.

Vanaf 22 uur zal de bekende Indo-rock band “The Streetrollers” optreden.

“Klanken van Oorsprong" werd geregisseerd door Hetty Naaijkens- Retel Helmrich, die eerder de succesvolle documentaires ‘Contractpensions’ en ‘Buitenkampers’ maakte.

Ondanks het warme weer verwelkomde de film binnen een maand na de release de 10.000e bioscoopbezoeker en daarmee de prestigieuze Kristallen Filmprijs. Klanken van oorsprong zit ook officieel in de race voor het Gouden Kalf.

De swingende documentaire Klanken van Oorsprong voert het publiek mee in een mozaïek van verhalen van Nederlands-Indische artiesten zoals Boudewijn de Groot, Anneke Grönloh, Liesbeth List, Ernst Jansz (Doe maar), Sandra Reemer en Ruud en Riem de Wolff (The Blue Diamonds). Samen met 350.000 andere Indische Nederlanders werden zij na de tweede oorlog en de daaropvolgende onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië, gedwongen terug te keren naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland. Eenmaal in Nederland kregen Nederlands-Indische bands als “The Crazy Rockers” en de "Javalins" veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd. De legendarische Indorockband de Tielman Brothers die veelvuldig in deze documentaire te zien is, wordt algemeen erkend als grondlegger van de Nederlandse popmuziek. De Nederlands-Indische artiesten die in de film te zien zijn, beleefden vele successen in binnen- en buitenland. Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen hebben ze veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog en opnieuw beginnen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep. De film bevat veel herkenbare muziek en uniek archiefmateriaal.

Zaterdag 11 augustus: Filmtheater de Fabriek
Jan Sijbrandsteeg 12, 1502 BA Zaandam
Aanvang: 17.30 uur en 19.45 uur.

Kijk voor meer info op www.klankenvanoorsprong.