ZAANDAM - De altviool is nog altijd een beetje de outcast binnen de strijkinstrumentengroep. "Hoe weet je of een altviolist vals speelt? Doordat je zijn strijkstok ziet bewegen" is maar één van de talloze moppen die de altviool wegzet als een wat minderwaardig en problematisch instrument. Die moppen worden overigens vooral door altviolisten verteld.


Maar het is onzin. De altviool is juist het mooiste strijkinstrument. Als je luistert naar de sonates van Brahms, de Sonate van de als componist (want vrouw) genegeerde Rebecca Clarke, en de Sonatine van de onterecht wat vergeten Hendrik Andriessen weet je wat je al die tijd gemist hebt: warmte, gevoelsdiepte en een repertoire dat nieuwe werelden voor je ontsluit.

Dat is wat je kan overkomen als je op zaterdagavond 28 mei naar de Zaandamse Vermaning komt. Marie Louise de Jong (altviool) en Michelle Lynn (piano) spelen precies die stukken, luister ernaar en je komt als een ander, gelukkiger mens weer naar buiten. Het concert begint om 20.00 uur, graag reserveren via www.nieuwehuysconcerten.nl.