ZAANDAM - Vanaf begin november geeft het Zaantheater kaarten weg aan mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om naar het theater te gaan via ‘Theater voor iedereen’. Daarbij trakteert de Noord-Hollandse makelaar Kuijs Reinder Kakes hen samen met verzekeraar NH1816 op pauzedrankjes. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen sluit het Zaantheater tot 14 januari de deuren. Dat betekent een voorlopige pauze voor ‘Theater voor iedereen’. Zodra de lockdown voorbij is wordt ‘Theater voor iedereen’ hervat. Het publiek heeft genoten van de voorstellingen tot nu toe.

Shatha Tamim, nieuwkomer uit Syrië en medewerker bij Newbees, bezocht samen met zeventig ouders en kinderen ‘Het Prentenboekjesfestival’. Masa Hahi (8 jaar en ook een nieuwkomer uit Syrië) vond het spannend om voor het eerst naar het theater te gaan. “Ik had verwacht dat ik een film zou zien, maar er zaten twee meneren in grijze pakken op het podium met ieder een haas die ze lieten praten en bewegen. Ik vond het veel leuker dan een film.” Shatha was blij dat ze de Nederlandse taal in de voorstellingen zo goed kon volgen: “Als je als volwassene Nederlands leert zijn jeugdvoorstellingen heel leuk en leerzaam, omdat de taal simpel is.”

Het Sociaal Wijkteam Poelenburg bezocht met vijftig vrouwen en meisjes ‘Wrak’ van Fadua El Akchaoui. De meesten van hen waren zelden in een theater geweest. Fatima El Hamdi: “Eerlijk gezegd dacht ik dat theater saai zou zijn, maar het was fantastisch. Ik kon zo goed met Fadua meeleven.” Fadua vertelt in ‘Wrak’ over een roadtrip die ze maakt naar Marokko. Yasmin Jaaiti (13 jaar) zat samen met haar vriendinnen van Meidenclub Girlzz in de zaal. Yasmin: “Wij gaan ook ieder jaar met ons gezin naar Marokko. Drie dagen rijden, slapen en eten in die auto. Fadua vertelde hier zo grappig over dat ik alleen maar heb gelachen. Na afloop hebben we selfies met haar gemaakt. Toen Fadua zei dat ik van die mooie haren heb, kon mijn avond niet meer stuk.”

Het Zaantheater kijkt uit naar het moment waarop de deuren weer geopend kunnen worden. Voor informatie over voorstellingen in het nieuwe jaar kijk op www.zaantheater.nl.