ZAANDAM - Deze week in Filmtheater de Fabriek: The Best of IDFA on tour, Romijn met inleiding en Q&A, Breathe, The Women Who Left, Roze Film: Call Me By Your Name, The Long Season, extra voorstelling Murder on the Orient Express, extra kinderfilms en -activiteiten in de voorjaarsvakantie.

Best of IDFA on Tour is te zien op zaterdag 24 februari 13.00u

Het International Documentary Festival Amsterdam beleefde in 2017 alweer haar 30ste editie en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste en best bezochte documentairefestival ter wereld. Van de ruim 300 documentaires die vorig op IDFA vertoond werden, zijn er negen bekroond met een van de toonaangevende IDFA Awards. Voor het programma The Best of IDFA 2017 on Tour wordt een selectie uit deze winnaars gebundeld, die vanaf januari 2018 door het land gaat reizen. The Best of IDFA 2017 bestaat uit Amal, Piripkura, As We're Told en The Other Side of Everything.

De films zijn Nederlands ondertiteld. Kaarten kosten € 25,00 of

€ 20,00 op vertoon van de VIP-kaart van de BankGiro Loterij.

Let op:

Er zijn enkel kaarten verkrijgbaar voor het gehele programma van vier films.

Te zien op zaterdag 24 februari, 13.00u

Programma:

13.00 Amal

14.30 pauze

15.00 Piripkura

16.20 pauze

17.00 As We’re Told

17.30 The Other Side of Everything

Broodje kroket

Bezoekers kunnen vooraf of tijdens de eerste pauze aan de bar voor de speciale prijs van € 3,50 een heerlijke broodje kroket met Zaanse mosterd. Deze wordt geserveerd in de tweede pauze rond 16:20u.

Amal

Amal is veertien jaar oud als ze tijdens de Arabische Lente naar het Tahrirplein in Caïro trekt om te demonstreren. Met jeugdige overmoed gaat ze recht op het gevaar af. Deze coming of age-film volgt haar in de jaren die volgen, een periode waarin de onverschrokken Amal haar eigen identiteit zoekt in een land in transitie.

Openingsfilm IDFA 2017

Egypt, Lebanon, Germany, France, Norway, Denmark, Qatar - 2017 - Mohamed Siam - 83 min.

Taal: Arabisch

Piripkura

Om de paar jaar trekt Jair Candor de jungle van de Amazone in, op zoek naar de laatste overlevenden van de Piripkura. Zijn zoektocht is urgent en tragisch: alleen door te bewijzen dat de indianen nog leven, kan hun leefgebied beschermd worden. Een fascinerende en ontroerende ode aan onverzettelijkheid.

Human Right Award IDFA 2017

Brazil - 2017 - Renata Terra, Bruno Jorge, Mariana Oliva - 81 min.

Taal: Portugees

As We’re Told

Portret van de meest impopulaire instantie in Zweden: het arbeidsbureau. Om de anonimiteit van de geïnterviewden te waarborgen, worden alle werknemers – van receptionisten tot psychologen en directeuren – nagespeeld door poppen, met talloze opzienbarende onthullingen tot gevolg. Zoals: een werkcoach helpt gemiddeld slechts tien mensen per jaar aan een baan.

IDFA Special Jury Award for Short Documentary 2017

Sweden - 2017 - Erik Holmström, Fredrik Wenzel - 28 min.

Taal: Zweeds

The Other Side of Everything

Een opgesplitst appartement in Belgrado vertelt een familieverhaal en symboliseert een land in politieke onrust. Srbijanka Turajlić, een politiek activist die een grote rol speelde in de revolutie na het opbreken van Joegoslavië, woont hier nog steeds. Dochter Mila portretteert haar in een ontroerende film die de woning nauwelijks verlaat.

Winnaar IDFA Award for Best Feature-Length Documentary 2017

Serbia, France, Qatar - 2017 - Mila Turajlic - 104 min.

Taal: Servisch

In december 2017 is in filmtheater De Fabriek in Zaandam de documentaire ‘Romijn’ in première gegaan. De film is gemaakt door de 17-jarige Lotte Peters en gaat over haar autistische broertje van 12. Wegens overweldigend succes en belangstelling zullen we de film nog tweemaal vertonen, op zaterdag 10 en 24 februari om 15.00 uur.

Romijn met inleiding en Q&A is te zien op zaterdag 24 februari 15.00u

Romijn is een klassieke autist met een verstandelijke beperking. Hij leeft op z’n eigen planeetje: communicatie en sociale interactie zijn voor hem extreem ingewikkeld. De documentaire laat onder meer zien wat voor impact zijn autisme heeft op het gezinsleven. In alles ligt de focus op hem, of dat nu om samen eten gaat, vrije tijd of vakanties. In alles moet rekening gehouden worden met zijn autisme.

De film zal kort ingeleid worden en achteraf is er een Q&A met Lotte Peters


Een film van Lotte Peters | Nederland | 50 minuten

Breathe is te zien op donderdag 22 februari 15.00u, vrijdag 23 februari 21.45u, zaterdag 24 februari 19.30u, zondag 25 februari 14.15u, maandag 26 februari 20.30u en woensdag 28 februari 20.15u

Robin is met zijn vrouw Diana op reis in Kenia, wanneer hij plotseling wordt getroffen door een verlamming. Polio, luidt de deprimerende diagnose. De dokters geven hem nog slechts enkele maanden. Maar het echtpaar legt zich niet neer bij een verblijf in een sober sterfhuis en zij besluiten zich in te zetten voor een betere behandeling van poliopatiënten.

Het waargebeurde Breathe is gebaseerd op het levensverhaal van Robin Cavendish. Hij reisde samen met zijn vrouw de wereld rond om lotgenoten te inspireren tot een beter leven. Het bijzondere verhaal wordt tot leven gewekt door topacteurs als Andrew Garfield (The Social Network) en Claire Foy (The Crown).

Een film van Andy Serkis | Verenigd Koninkrijk, 2017, 118 minuten

Met Andrew Garfield, Claire Foy, Hugh Bonneville

The Women who left is te zien om donderdag 22 februari 20.00u, zondag 25 februari 16.30u en woensdag 28 februari 20.00u

Horacia zit onschuldig achter tralies voor een moord die zij niet heeft gepleegd. Na dertig jaar wordt ze plotseling vrijgelaten. In de straten van de Filippijnse stad Calapan gaat ze op zoek naar haar echtgenoot en kinderen. Ook wil ze de man confronteren die verantwoordelijk is voor haar opsluiting. Maar het land is in dertig jaar enorm veranderd en Horacia heeft moeite om haar weg te vinden in de moderne maatschappij.

The Woman Who Left is een indrukwekkend portret van een vrouw die haar leven probeert op te pakken na een gruwelijk onrecht. Regisseur Lav Diaz won voor dit hartverscheurende drama een Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië.

Een film van Lav Diaz | Filippijnen, 2016, 226 minuten
Met Charo Santos-Concio, John lloyd Cruz, Michael De Mesa

Roze Film: Call me by your name is te zien op donderdag 22 februari 20.15u, vrijdag 23 februari 19.00u, zaterdag 24 februari 16.30u en 21.45u, zondag 25 februari 20.15u en maandag 26 februari 20.15u
Zaanstad is Regenboogstad en daarom organiseren het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland en filmtheater De Fabriek gezamenlijk een themareeks roze films. Call Me By Your Name is de negende film in deze reeks.

In de zomer van 1983 brengt de zeventienjarige Elio samen met zijn ouders de vakantie door in een landhuis in Italië. Zijn vader is professor en hij nodigt de Amerikaanse student Oliver uit om hem te helpen met zijn administratie. Er ontstaat al snel een bijzondere band tussen de schuchtere Elio en de zelfverzekerde Oliver. Maar wanneer hun vriendschap omslaat in verliefdheid, vragen de jonge minnaars zich af of hun liefde ook stand kan houden na de zomervakantie. Deze zomerse filmromance vol hartstocht, lust en melancholie werd genomineerd voor drie Golden Globes: beste drama, beste hoofdrolspeler (Timothée Chalamet) en beste bijrolspeler (Armie Hammer).

Een film van Luca Guadagnino | Italië, Frankrijk, Brazilië, Verenigde Staten, 2017, 132 minuten

Met Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg

The Long Season is te zien op vrijdag 23 februari 19.30u, zaterdag 24 februari 21.15u en dinsdag 27 februari 20.30u

In de Begaa Vallei tussen Damascus en Beiroet bevindt zich het vluchtelingenkamp Khiara. Hier worden Syriërs opgevangen die op de vlucht zijn voor IS. De Nederlandse documentairemaker Leonard Retel Helmrich legde samen met de Syrische cameravrouw Ramia Suleiman gedurende anderhalf jaar het dagelijkse leven vast van de vluchtelingen. De omstandigheden waarin zij leven zijn vaak erbarmelijk, maar het is beter dan de gruwelen die hen uit hun geliefde Syrië hebben gedreven. Toch vinden ook hier liefde, hoop en vergeving hun weg in de gemeenschap. Op het toonaangevende filmfestival IDFA werd The Long Season uitgeroepen tot beste Nederlandse documentaire.

Een film van Leonard Retel Helmrich | Nederland, Libanon, 2017, 118 minuten

Extra voorstelling: Murder on the Orient Express is te zien op donderdag 22 februari 15.15u
Het klassieke moordmysterie van Agatha Christie komt opnieuw tot leven in Murder on the Orient Express. Kenneth Branagh (Wallander) speelt de Belgische speurneus Hercule Poirot. Tijdens een rit op de luxe Orient Express wordt er een gruwelijke moord gepleegd. Alsof dat nog niet problematisch genoeg is, kan de trein door een sneeuwstorm niet meer voor- of achteruit. Poirot moet tussen de passagiers op zoek naar de dader, voordat er nog meer slachtoffers vallen.

Murder on the Orient Express is gezegend met een absolute sterrencast. Onder anderen Johnny Depp, Judi Dench, Penélope Cruz en Michelle Pfeiffer geven acte de présence in dit stijlvolle moordmysterie!

Een film van Kenneth Branagh | Verenigde Staten, 2017, 114 minuten

Met Kenneth Branagh, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer


Voorjaarsvakantie: Extra Kinderactiviteiten en uniek schimmenspel

In de voorjaarsvakantie (24 februari t/m 4 maart) draaien we extra kinderfilms en is er een extra kinderactiviteit. Naast onze reguliere kinderknutselactiviteit op zondag 11 februari 14.00 is er op zondag 25 februari een tweede kinderactiviteit. Hierbij wordt er een uur lang gespeeld met licht en schaduw d.m.v een schimmenspel. Aanmelden voor de activiteit kan tot één dag van te voren via:

kinderfilmdefabriek@gmail.comRita en Krokodil is te zien op zaterdag 24 februari 14.00u, zondag 25 februari 13.00u en woensdag 28 februari 15.15u

De animatieserie Rita en Krokodil was een enorme hit in thuisland Denemarken en won over de hele wereld diverse prestigieuze kindertelevisieprijzen. Speciaal voor de allerkleinsten zijn de acht beste afleveringen nu gebundeld tot een vrolijke bioscoopfilm! Hierin beleven Rita en haar beste vriendje Krokodil de gekste avonturen. Zo gaat het duo samen vissen, spelen ze in de sneeuw en gaan ze samen naar de dierentuin.

Aangezien de hoofdstukjes slechts vijf minuten duren, blijft deze kleurrijke compilatie boeiend en vermakelijk voor de jongste bioscoopbezoekers. Daarnaast leert Rita iedere aflevering een wijze les, die nauw aansluit op de belevingswereld van peuters en kleuters.

Nederlands gesproken

Een film van Sire Melchior | Denemarken, 2017, 40 minuten

Paddington 2 is te zien op zondag 25 februari 14.00 en woensdag 28 februari 15.00u

Paddington is terug in zijn tweede bioscoopavontuur! In dit vervolg wil het Britse beertje zijn tante verrassen met een prachtig verjaardagscadeau. Zijn oog valt op een zeldzaam antiek boek over Londen. Maar voor hij het geschenk kan kopen, wordt het gestolen door meesterinbreker Phoenix Buchanan. Alsof dat nog niet erg genoeg is, krijgt Paddington de schuld van de diefstal in zijn schoenen geschoven!

De combinatie van oogstrelende effecten, rake grappen en nostalgische art-direction maken van Paddington 2 opnieuw een perfecte familiefilm. De hoofdrollen worden gespeeld door Britse topacteurs als Hugh Grant, Julie Walters en Brendan Gleeson. De Nederlandse versie is ingesproken door onder anderen Beau van Erven Dorens, Daan Schuurmans en Frank Lammers.

Nederlands gesproken

Een film van Paul King | Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Verenigde Staten, 2017, 103 minuten

Met Ben Whishaw, Hugh Grant, Hugh BonnevillePROGRAMMA FEBRUARI 2018

Breathe
DO 22 15:00u

VR 23 21:45u

ZA 24 19:30u

ZO 25 14:15u

MA 26 20:30u

WO 28 20:15u

Murder on the Orient Express

DO 22 15.15u


The Women Who Left

DO 22 20:00u

ZO 25 16:30u

WO 28 20:00u

Call Me By Your Name
DO 22 20.15u
VR 23 19.00u
ZA 24 16.30u
ZA 24 21.45u
ZO 25 20.15u
MA 26 20.15u

The Long Season
VR 23 19:30u

ZA 24 21:15u

DI 27 20:30u

Wonder Wheel
VR 23 21:30u

ZA 24 19:15u

ZO 25 16:45u

DI 27 20:15u

The of IDFA on Tour
ZA 24 13.00u

Rita & Krokodil
ZA 24 14:00u
ZO 25 13:00u

WO 28 15:15u

Paddington 2
ZO 25 14:00u

WO 28 15:00u


-----------------

Filmtheater De Fabriek

www.de-fabriek.nl

Jan Sijbrandssteeg 12

1502 BA Zaandam

Bezoek onze (vernieuwde) social media pagina’s:

Facebook: https://www.facebook.com/filmtheater.defabriek

Twitter: https://twitter.com/fabriekzaandam

En bezoekt u de website op: www.de-fabriek.nl

Bellen tijdens openingstijden kan naar: 075-6311993

Reserveren kan via www.belbios.nl, via www.de-fabriek.nl en ook via onze mobiele website m.de-fabriek.nl of u kunt elke dag vanaf een half uur voor aanvang van de film de filmkassa bellen: 075-6311993 Uw reservering is pas geldig als u een bevestiging heeft ontvangen.

Meer informatie over het programma en reserveren kan ook via de informatielijn: 0900-0989 (0,45 ct p/m)