WORMERVEER - Dit jaar is het veertig jaar geleden dat De Zaanse Jazzclub werd opgericht. Het is één van de oude jazzclubs in Nederland en trekt muzikanten en publiek uit heel Noord-Holland.


De Coronaperiode trof het culturele leven in Nederland, en ook de Zaanse Jazzclub heeft daaronder geleeden. Maar toen het land van het slot ging kon de club weer opgestart worden in eetcafé Sman in Wormerveer, te beginnen met de befaamde jamsessies. Om de week, op de woensdagavond, komen jazzmuzikanten, die vaak niet eerder met elkaar speelden, bij elkaar om traditionele classic jazznummers te spelen. Altijd spannend wat er uitkomt! Soms gaat het niet helemaal goed, soms ontstaat er iets heel moois.

Iedereen is welkom, publiek en muzikanten, en de toegang is gratis.

Bakermat Concerten

Ter gelegenheid van het 40 jarig jubileum organiseert de Zaanse Jazzclub in het voorjaar, in samenwerking met concertpodium De Vermaning in Wormerveer, een reeks concerten met als motto: ‘Zaanstad – bakermat van de jazz’.

Het eerste concert is op 3 februari. Om de Classic jazz muziek ook onder jongeren te bevorderen, wordt het eerste Bakermat Concert verzorgd door het Zaanse jeugd- en opleidingsorkest Ratatouille. De band speelt zowel in een bigband- als in de jazzbandbezetting en staat onder leiding van de bekende Zaanse jazztrompettist Bart Tuinman. Bij Ratatouille, dat tien jaar geleden werd opgericht, is iedereen met elk instrument welkom, van viool tot saxofoon, trombone of trompet. Vandaar de naam Ratatouille: een gezellige mix van alles. Maar swingen doen ze!

Het tweede Bakermat Concert in De Vermaning is voor het Zaanse Metropolitan Roof Orchestra. Dit orkest, opgericht in 1968, speelt de originele arrangementen van de bekende dans/jazz orkesten uit de twintiger jaren van de vorige eeuw. De band bestaat uit tien personen, aangevoerd door de bekende Zaanse zangeres Zenja Damm. Dit concert is op 9 maart.

The Harbour Jazzband speelt op 20 april tijdens het derde Concert. Dit van oorsprong Rotterdamse orkest werd in 1956 opgericht en speelt over de hele wereld. De band speelt in de stijl van de befaamde Amerikaanse bandleider Eddie Condon.

Ter afsluiting van de reeks Bakermat Concerten en als hoogtepunt van het 40 jarig jubileum organiseert de Zaanse Jazzclub, weer in samenwerking met de Vermaning, op 25 mei een speciaal concert met de befaamde Zweedse jazzstar en saxofonist Nana Carling. Samen met bekende Zaanse jazzmuzikanten zal zij een spetterend Jubileumconcert geven.

De Vermaning is een prachtig, tot concertzaal omgebouwd kerkje in Wormerveer, waar na afloop van de concerten, die duren van 20.30 uur tot 22.30 uur, ook iets kan worden gedronken of gegeten. De Vermaning is gevestigd aan de Zaanweg 57, 1521 DM Wormerveer. De toegansprijs voor de eerste drie concerten is € 12,50, voor het Nana Carlingconcert € 18,50.