ZAANDAM - De populaire cabaretier Rayen Panday staat op 18 mei met zijn splinternieuwe show 'Focus' in het Zaantheater. Optreden in zijn hometown Zaandam is extra leuk en spannend, al is het maar omdat zijn favoriete juf Hilde van de basisschool óók in de zaal zit."

'Focus' gaat erover dat alles steeds sneller gaat de laatste twee decennia. We eten fastfood, kijken korte filmpjes en zijn gek op motivational quotes als "Geloof in jezelf." We willen ons allemaal snel beter voelen. Ik eet bijvoorbeeld veel te veel donuts. Volgens mij is het tijd om onze focus te verleggen," vertelt Rayen enthousiast. Hoe dat moet wil Rayen nog niet verklappen. Wel is zeker dat deze show wederom een voorstelling is die bol spatie staat van de steengoede grappen, muzikale hoogstandjes en hilarische typetjes.

En er zit een nieuw liedje in over Zaandam, speciaal voor deze voorstelling geschreven. Rayen is namelijk een trotse Zaankanter en kan erg genieten van wandelen door zijn stad. "Tijdens de pandemie wandelde ik vaak een rondje van 10 km van mijn huis door de stad naar de Zaanse Schans. Laat in de middag op het moment dat daar niemand is. Het contrast van dat het daar vaak heel druk is, maar dat ik daar dan alleen was, vind ik mooi."

Optreden in zijn eigen stad voelt net iets anders dan in andere steden. Rayen: "Soms heb je bepaalde spanning voor een show. Voor Zaandam is die niet zwaarder, maar wel anders. Zaankanters staan erom bekend dat ze de kat uit de boom kunnen kijken. Je krijgt het niet cadeau. Dat kan ik waarderen, want zo ben ik zelf ook." En het is natuurlijk spannend omdat er altijd bekenden in het Zaantheater zitten. Niet alleen mijn ouders, maar ook mijn lievelingsjuf Hilde van de basisschool zit in de zaal. Zij gaf me les in groep 5. Zij heeft me de liefde voor muziek bijgebracht, voor Elvis en voor Prince."

Waar 'Focus' nog meer over gaat? Nou, over Pamela Anderson, Jezus Christus en Rayens Turkse kapper en of die iets met elkaar gemeen hebben. Rayen zal een poging doen deze en andere grote levensvragen te beantwoorden. Hij zal daarin niet slagen. Maar dat hoeft ook niet. Hij zal wel redeneren op het scherpst van de snede en zichzelf en zijn publiek daarbij niet ontzien. Wat Rayen van zichzelf verlangt, vraagt hij ook van jou: Focus.

Heb je zin om een avond te lachen om deze sympathieke Zaanse cabaretier? Rayen Panday staat op 18 mei om 20:00 uur in het Zaantheater.