ZAANDAM - “We hebben zo ontzettend veel mooie, bijzondere en grappige animatiefilms gezien. Het lijkt ons gaaf om zelf een programma te maken van de allermooiste, grappigste en meest bijzondere films. Maar dan in onze eigen stad. Zodat mensen meer waardering krijgen voor animatie.” De motivatie van illustratrice en kunstdocente Myra Emmen Riedel en animator Jorn Leeuwerink om begin 2019 het eerste Animatiefilm Festival te organiseren. In Zaanstad!

Over Jorn en Myra
Jorn maakte een afstudeerfilm, die over de hele wereld aandacht kreeg van verschillende animatiefilm festivals. Op uitnodiging bezocht hij al festivals in Hiroshima en Canada en in deze periode van het jaar reist hij naar Macau in China en Kyoto in Japan.Myra maakte de achtergronden van de afstudeerfilm en is meegegaan naar festivals in Annecy, Zagreb en Lausanne. Een bijzonder tocht met de Interrail door al de landen heen, waarbij ze veel mensen ontmoetten van over de hele wereld.

FluXus Animatiefilm Festival
Myra en Jorn zagen zoveel bijzondere films dat het idee van een eigen filmfestival ging spelen. Daarvoor zochten ze een plek waar al creatieve, kunstzinnige projecten worden georganiseerd. Myra werkt sinds vorig jaar als docent illustratie via FluXus en vond daar ook de plek en de ondersteuning die ze zochten voor het festival. Het FluXus Animatiefilm Festival #FAFF was geboren.

Festival voor jong en oud

Het FluXus Animatiefilm Festival wordt gehouden op zaterdag 16 februari 2019 bij FluXus op de Westzijde 148 in Zaandam. Myra en Jorn hopen op heel veel Zaanse bezoekers. Van jong tot oud en het liefst alles door elkaar.

Het festival begint om 11.00 uur met een programma vol films voor kinderen. Daarna kunnen de kinderen deelnemen aan een animatieworkshop. In deze workshop maken ze zelf een animatie met docenten van FluXus. De tijdens deze workshop gemaakte films worden 's avonds vertoond tijdens de Awards Ceremonie.

Awards Ceremonie: publiek jureert!
Als kijker maak je deel uit van de publieksjury en stem je op de film die jij het mooist, meest bijzonder, gekst, leukst of meest interessant vind. De prijsuitreiking is tijdens de Awards Ceremonie aan het begin van de avond. De prijs - ontworpen door het FluXus Productieteam - wordt verstuurd naar de regisseur van de film.

Inspiratielezing Sanja Marusic
Het FluXus Animatiefilm Festival wordt om 19.30 uur afgesloten met een inspiratielezing door fotografe Sanja Marusic (27), die in de Zaanstreek opgroeide. Sanja vertelt over het experiment en vernieuwing als haar drijfveren en esthetiek als doel. Zij verdient haar geld door foto’s te maken van muzikanten en theaters, maar richt zich in haar vrije werk vaak op anonieme, weidse, wilde landschappen met daarin één mens voorzien van een door haar gemaakt kostuum van verf, afvalmateriaal of er later in gefotoshopte abstracte figuren.

Het programma (onder voorbehoud)
11.00 uur animatiefilms voor kinderen
12.30 uur animatiefilms uit Nederland
14.00 uur animatiefilms van over de hele wereld
15.30 uur animatiefilms van over de hele wereld
18.30 uur Awards Ceremonie
20.00 uur Inspiratielezing Sanja Marusic (deur open om 19.30 uur)

Kaartjes die toegang geven tot alle programma-onderdelen kosten 5 euro. Tussen de programma’s door zijn er pauzes, zodat het publiek alles kan laten bezinken onder het genot van een kopje koffie, thee en live muziek.

Weetjes
 1. Op 24 september werd het insturen van films gestart op filmfreeway en werden er al 45 films ingestuurd.
 2. Op 20 november stond de teller op 938 inzendingen en er blijven nog steeds meer bijkomen.
 3. Top 10 van landen die de meeste films hebben ingestuurd (stand 14 december jl):
 • Verenigde Staten (147 inzendingen)
 • Verenigd Koninkrijk (108 inzendingen)
 • Iran (98 inzendingen)
 • Frankrijk (98 inzendingen)
 • Canada (47 inzendingen)
 • Duitsland (45 inzendingen)
 • Rusland (42 inzendingen)
 • Argentinië (42 inzendingen)
 • Italië (41 inzendingen)
 • Estland (29 inzendingen)

4.Er zijn boven verwachting veel films uit Iran en ook viel de kwaliteit van de inzendingen uit Estland echt op.

5.De beoordeling van de inzendingen (een heel karwei) wordt gedaan door Myra, Jorn, bevriende animator Sijbren en Sarah (de zus van Myra) en haar vriend. Zij bekijken de films apart van elkaar en geven de inzendingen een beoordeling. In januari

wordt samen bepaalt welke films tijdens het festival zijn terug te zien. Daarbij is een afwisselend programma het streven. Afwisselend in stijl, verhaal en animatietechniek.