ZAANDAM - Cultuur verbindt en het Zaantheater initieert graag creatieve projecten met een maatschappelijke meerwaarde voor Zaanstad. Door de beperkende maatregelen in verband met de uitbraak van Covid-19 is het Zaantheater op zoek gegaan naar aanvullende mogelijkheden om mensen bij elkaar te brengen. De Social Sofa is een betonnen chaise longue die door een team vrijwilligers is ingelegd met mozaïek. De banken staan in de openbare ruimte en hebben als doel het tegengaan van sociale verkilling. Bovendien heeft het maakproces sociale meerwaarde voor de doelgroepen die eraan deelnemen. Voor het Zaantheater aanleiding om een Social Sofa atelier op te starten in de laad- en losruimte van de kleine zaal.

Aanleiding
Het idee voor de bank is ontstaan nadat er in de Tilburgse politiek is gesproken over de sociale verkilling waaraan steden, waaronder Tilburg, ten prooi lijken te zijn gevallen. Cabaretière Karin Bruers en woonachting in Tilburg, lanceerde hierop de Social Sofa in Tilburg. “Wie zijn buren kent, voelt zich veiliger, minder eenzaam en gelukkiger. Zo eenvoudig is het.”

De Social Sofa is ontworpen om de strijd tegen sociale verkilling meer elan te geven. De betonnen bank is daarom een kleurrijk huiskamermodel bank. De sofa’s worden geplaatst op een plek in de buitenruimte waar mensen zich uitgenodigd voelen om te gaan zitten en een praatje met elkaar te maken.

Het maakproces heeft een sociale meerwaarde voor de groepen vrijwilligers die eraan deelnemen. Buurtbewoners, cliënten uit een zorginstelling, (basisschool)leerlingen, medewerkers van een bedrijf of leden van een vereniging, mozaïeken onder professionele begeleiding van Social Sofa Zaanstad een bankje naar eigen ontwerp of idee. Het thema van de Social Sofa levert mooie gesprekken op en kleurrijke landmarks in de openbare ruimte.

Start in de Week tegen Eenzaamheid
Wethouder Mutluer geeft het startschot van Social Sofa Zaanstad op 1 oktober, de eerste dag van de Week tegen Eenzaamheid (1 - 8 oktober 2020). Op die dag start de eerste mozaiekgroep vrijwilligers met een workshop in de foyer van het Zaantheater. Daarna begint het grotere werk in de laad- en losruimte, die momenteel - door het vervallen van theatervoorstellingen in de kleine zaal -beschikbaar is als atelierruimte. Het eerste team bestaat uit jongeren; juist in coronatijd hebben zij behoefte aan nieuwe contacten. In de loop van 2020/2021 zullen meerdere en diverse teams samengesteld worden.

Gemeente Zaanstad is opdrachtgever van deze eerste Social Sofa met de wens dat er nog vele opdrachtgevers zullen volgen om de gehele Zaanstreek op te fleuren met deze bijzondere banken met bijzondere verhalen. Jongeren die mee willen werken aan het eerste bankje, kunnen zich aanmelden tot 27 september via socialsofa@zaantheater.nl.

Doe mee Weet u een goede plek voor een Social Sofa? Een thema waar u aandacht voor zou willen vragen? Bent u ondernemer, wijkbewoner, medewerker van een organisatie of instelling en wilt u meedoen? Adopteer een bankje of maak er zelf een!

De ervaring leert: mozaïek de sofa samen en je maakt vrienden voor het leven!

Social Sofa Zaanstad is te volgen op de Facebookpagina ‘Social Sofa Zaanstad’ en op Instagram op het gelijknamige account. Wil je in een vrijwilligersteam meewerken of als opdrachtgever een social sofa tot stand laten komen? Mail dan naar socialsofa@zaantheater.nl.