ZAANDAM - Wat zouden jongeren graag willen zien en beleven in het Zaantheater? Wat vinden zij dat er nu écht verteld moet worden? Op 9 april weten we het, want dan is de aftrap van GAST! Een nieuw initiatief van het Zaantheater waarbij jongeren hún droomprogramma realiseren. De eerste gastprogrammeurs van GAST! zijn Lieve de Boer (19 jaar), Mats van der Hulst (18 jaar) en Maud Bruggeman (21 jaar). Op dit moment zijn zij nog druk bezig met het maken en produceren van ‘CONTACT’. Een mix van dans, projectie en teksttoneel met een afterparty. Op 9 april om 19.30 uur is ‘CONTACT’ te zien in het Zaantheater.

“Wij zijn de eerste generatie die is opgegroeid in een wereld vol technologie. Online hebben we veel contact met anderen, maar hoe echt is dat contact? Waarom weten we alles van NikkieTutorials maar niets over onze buren? Met ‘CONTACT’ hopen we ervoor te zorgen dat het publiek elkaar offline in de ogen te kijkt, samen iets beleeft en zich misschien wel minder eenzaam voelt,” zegt de jonge Zaanse theatermaker Lieve de Boer.

Gasprogrammeurs krijgen de sleutel van het Zaantheater

Lieve, Mats en Maud zijn eerstejaars studenten Productie Podiumkunsten aan de Amsterdamse Hoge School voor de Kunsten. Zij zijn de eerste drie gasten van GAST! Een nieuw initiatief van het Zaantheater waarbij jongeren als het ware de sleutel van het theater krijgen. Sinds 20 januari zijn Lieve, Mats en Maud iedere donderdag in het Zaantheater te vinden. Ze worden begeleid door stadsprogrammeur Sander Buckers.

Sander Buckers: “Wij zijn benieuwd wat jongeren relevant vinden om te beleven in een theater. Daarom bepalen zij wat ze gaan doen. Dat is ontzettend spannend en leuk. Ik sla voor hen de brug naar de professionele wereld. Verder gaan ze echt hun eigen gang.''

'CONTACT’

Lieve, Mats en Maud zijn vol enthousiasme bezig om hun droomprogramma van de grond te krijgen. Mats zegt: “Vier acteurs hebben we gevraagd om zelf een monoloog te schrijven over individualisering, technologie en communicatie. En drie dansers maken een choreografie. Het is te gek dat we dit mogen doen. Maud voegt daaraan toe: “Sander heeft ons veel vragen gesteld om ons idee zo goed mogelijk vorm te geven. En ook de techniek en de marketingafdeling van het Zaantheater helpen ons waar ze kunnen.”

Lieve hoopt dat ze met de voorstelling ‘CONTACT’ en de afterparty echt iets nieuws kunnen bieden aan jongeren in de Zaanstreek. “Theater is zo’n mooi medium, daarin liggen zoveel kansen. Ik hoop dat veel jongeren benieuwd zijn naar onze avond dat ze komen kijken en dat we contact maken met elkaar.”

Heb jij ook zin in een bijzondere avond met afterparty? Kaarten voor ‘CONTACT’ kun je bestellen op www.zaantheater.nl.