ZAANDAM - Het nieuwe cultuurfestival ZIN - speciaal voor 60-plussers - was een overweldigend succes. Zo’n 1400 Zaankanters wisten de weg naar het Zaantheater te vinden op zondag 19 februari en genoten van uiteenlopende voorstellingen en workshops.


Tijdens ZIN konden bezoekers zich laten inspireren door het kunst- en cultuuraanbod in de Zaanstreek. Dat aanbod was breed, van workshops zang, fotografie of pasteltekenen tot een architectuurlezing of computercursus: voor ieder wat wils. Maar liefst 173 Zaankanters maakten dit mogelijk met hun optredens, kookkunsten of presentatie.

Bomvolle zalen

Dat het druk zou worden had het Zaantheater wel gehoopt, maar plusminus 1400 bezoekers overtrof alle verwachtingen. De sfeer was uitgelaten en de activiteiten werden goed bezocht. Zo zaten de voorstellingen in de kleine zaal – muziek, kleinkunst en toneel - de hele middag overvol, en de workshop improvisatiedansen door Dance Connects trok zoveel enthousiastelingen dat het maar net paste. De Indische kookkunsten van De Keuken van Von zorgden voor lange rijen voor het buffet van Yvonne Kelatow.

Van macramé tot dragqueen make-up

Terwijl men zich beneden in de foyer door De Zaanse Regenboog kon laten opmaken als ware dragqueen, werd een verdieping hoger een workshop macramé gegeven. Ook genoten bezoekers van hapjes gemaakt door Syrische nieuwkomers uit het integratieprogramma Newbees. Niet alleen bezoekers ontmoetten elkaar, ook tussen de deelnemers was er de nodige kruisbestuiving. Zo kwam Monique Hendriks van Momomacramé in contact met Buurthuis De Kwaker en gaat ze daar binnenkort lesgeven.

Sing-along finale

Naast voorstellingen was er ook een debat te volgen. Tijdens de talkshow Zaans Hof ging jong en oud met elkaar in gesprek: onder meer wethouder van cultuur Wessel Breunesse, Zaantheater directeur Angelique Finkers en Jonna van Lierop, student productie podiumkunsten, bespraken met elkaar de kracht van kunst en cultuur in de Zaanstreek. ZIN werd afgesloten met een grande finale: het Zaans Zilver Koor onder leiding van Daphne Groot zong Beatles hits en iedereen zong mee. Met ‘Hey Jude’ werd het succesvolle festival ZIN vrolijk afgesloten.