ZAANDAM - Dansen is goed voor het lijf, goed voor de hersenen én goed voor het ontmoeten van andere mensen. Het Coronavirus heeft veel sociale contacten doen verwateren. Daarom is het juist nu heerlijk om mee te doen met een activiteit die leuk en veilig is. Blijf niet binnen zitten, kom en dans mee!

Wie danst er mee?

Deelnemers werken ongeveer drie maanden lang aan een heuse dansvoorstelling onder leiding van dansdocente en choreografe Juliette van Ingen. De voorstelling is geïnspireerd op de Cubaanse Danzon, met heerlijke ritmische Zuid-Amerikaanse muziek. Het begint voorzichtig, maar al na een paar weken voelen de deelnemers zich een stuk soepeler. In andere steden is het project al met veel succes en enthousiasme uitgevoerd. Meer informatie op www.goudendans.nl.“

Er wordt serieus en hard gewerkt tijdens de repetities,” aldus docent Juliette met een brede glimlach. “We proberen de cultuur van de Cubaanse Danzon in het stuk te vatten. Dit keer dansen we los van elkaar vanwege corona, maar dat mag de pret niet drukken. De Danzon wordt nog heel veel gedanst op Cuba. Op straat en in salons en het houdt een groot deel van de bevolking jong.”

Dansen in tijden van Corona Het is een uitdaging om een danstheatervoorstelling te maken in corona tijd, maar het kan! Vanzelfsprekend hebben we richtlijnen voor veiligheid. We nemen de tijd de deelnemers hierover te informeren. De gebouwen van FluXus en het Zaantheater zijn zo ingericht dat uw bezoek veilig en ook gezellig is.

Reacties van mensen die al mee hebben gedaan:

Maria: “Het moeilijkste was eigenlijk de beslissing om mij aan te melden. Maar het bleek een hele goeie zet! Ik heb er geen seconde spijt van gehad. Ruim anderhalf jaar geleden heb ik een hersenbloeding gehad. Het was moeilijk om mijn leven weer op de rit te krijgen. Maar door de Gouden Dans heb ik zo'n kick gekregen, dat ik er dagen plezier van heb! We hebben een hechte groep en iedereen mankeert wel wat. Maar dat is helemaal geen probleem. We doen allemaal ons best en dat is genoeg. “

Toos: “Wat heerlijk om zo te bewegen. Dit is mijn lijf, het ritme ervaren en ervoor gaan. Leeftijd verdwijnt. Mijn ‘dans-verloofde’ is 82 jaar, wat een kanjer! We lachen en leven ons uit. En we maken samen een voorstelling, en wat voor een! Inclusief zenuwen voor het doek op gaat. Toi, toi, toi. En daar gaan we, hier zijn we: de Gouden Dansers. Dat u het maar even weet”.

Hoe en wat

Deelnemers repeteren 75 minuten en daarna is er tijd voor koffie. Voor de veiligheid verdelen we de mensen over meerdere groepen. Zo is er ruimte voor iedereen. De repetities zijn op dinsdag tussen 10.00 en 14.00 uur. We starten op 6 oktober 2020. De repetities zijn in een dansstudio van kunstencentrum FluXus aan de Westzijde 168 in Zaandam. De voorstelling wordt gepresenteerd in het Zaantheater op zondagmiddag 17 januari 2021. Deelname aan het project is eenmalig € 35. Dit bedrag is inclusief koffie en thee. Doet u mee? Stuur dan een mail naar sbuckers@zaantheater.nl.