Op de vraag: ‘waar krijg je de meeste stress van?’ kan ik helaas geen antwoord geven, want iedereen ervaart stress anders: in een andere mate in verschillende situaties. Misschien ervaar jij al snel (te veel) stress, of heb jij er juist minder snel last van. De manier waarop je stress ervaart, is afhankelijk van karaktereigenschappen, je omgeving, genetische aanleg en jouw mate van controle.


Karaktereigenschappen

Als je positief bent ingesteld ben je vaak minder gevoelig voor stress dan wanneer je pessimistisch bent ingesteld. Daarentegen maken eigenschappen als gevoelig zijn, moeite met grenzen aangeven, loyaliteit, laag zelfbeeld, faalangst en ambitie je juist gevoeliger voor stress.

Andere eigenschappen die een risico vormen voor stress zijn bijvoorbeeld perfectionisme, prestatiegerichtheid, competitiedruk, slecht in plannen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Je omgeving

Als je in je jeugd (met name in de eerste zeven levensjaren) wordt blootgesteld aan hevige stress en onveilige hechting, maakt dit je gevoeliger voor stressoren later in je leven. Dit kunnen bijvoorbeeld traumatische ervaringen en een instabiele omgeving zijn.

Aan de ene kant heb je wel veerkracht ontwikkeld maar aan de andere kant kan je sneller getriggerd worden wat daardoor stress veroorzaakt.

Uit een grootschalig Duits onderzoek blijkt dat stress besmettelijk is. Uiteraard niet door hoesten of aanrakingen, maar door het observeren van iemand in een stressvolle situatie maakt ook ons lichaam het stresshormoon cortisol aan.

Als je juist een goed sociaal leven hebt, en bijvoorbeeld na een lange dag tijdens een gesprek met je partner alles kan ventileren, verlaagt dit de kans op stress. Sociale steun blijkt namelijk een goede ‘buffer’ te zijn.

Genetisch

Een moeder met een hoge stressgevoeligheid kan dit in de eerste acht weken van de zwangerschap al overdragen op haar kind. Haar eigen hoge cortisolspiegels (een stresshormoon) kunnen ervoor zorgen dat ze het kindje een levenslange bovengemiddelde stressgevoeligheid van het brein meegeeft. Hierdoor kan dat breintje eenmaal buiten de buik al bij milde stressoren flink reageren (ook in de volwassenheid).

Mate van controle

De mate van behoefte aan controle is ook mede bepalend voor wanneer je stress ervaart. Als je graag de touwtjes in handen houdt, bevind je jezelf in een situatie die gebaseerd is op angst. Je bent bang om zaken los te laten en voor het onbekende. Doordat je hiermee probeert dingen uit te weg te gaan, kan dit zorgen voor extra stress.

Naomi

Sisters Remedies