Als je zo’n last van stress hebt dat je niet meer kunt ontspannen, is het goed om naar de signalen van je lichaam te luisteren. Het vraagt dat je aandacht aan jezelf geven en een stap terug doen. Het is tijd om voor jezelf te gaan zorgen en de hoognodige rust en ontspanning op te zoeken.


Ontspanning is iets wat je jezelf niet kunt opleggen. Het is niet zo makkelijk als zeggen: En nu ben ik ontspannen! Hoe graag je ook zou willen op commando alles los te laten, dat werkt helaas niet. Maar hoe kun je dan wel tot ontspanning komen?

Stress accepteren
Als eerste is het goed om te beseffen dat je met jezelf in gevecht bent. Je mag van jezelf eigenlijk geen last van stress hebben. Maar dit verzetten tegen het gespannen gevoel levert uiteindelijk alleen maar meer stress op. Het is dus goed om in eerste instantie te accepteren dat je nu zoveel stress voelt. De acceptatie van stress kan helpen om uiteindelijk toch meer tot ontspanning te komen, want je laat deze strijd los.

Vertrouwen op je eigen lichaam
Ten tweede kun je erop vertrouwen dat je lichaam van nature weer in balans zal komen. Chronische stress verstoort die balans, maar als je je lichaam de ruimte geeft, zal dit vanzelf kunnen herstellen. Soms kost dat wel wat tijd, maar je kunt vertrouwen op je lichaam.

Onderzoek je overtuigingen
Het is eveneens goed om je bewust te worden van bepaalde overtuigingen of regels die je jezelf oplegt. Vaak moeten we ontzettend veel en stellen we heel hoge eisen aan onszelf. Kijk eens of je niet te streng voor jezelf bent. En probeer een onderscheid te maken tussen regels en datgene wat je op dat moment eigenlijk nodig hebt.

Aandacht voor gezonde leefgewoonten
Om stress kwijt te kunnen raken is het aan te raden om extra aandacht te besteden aan gezonde leefgewoonten. Regelmatig rustig bewegen is goed om stress uit je lichaam te kunnen krijgen. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn goede voorbeelden van milde vormen van beweging, die bijna iedereen kan doen. Zorg dat je gezond eet. Dat hoeven geen ingewikkelde maaltijden te zijn, maar wel met gezonde verse groenten en fruit. Met gezonde leefgewoonten ondersteun je je lichaam en geest en zorg je dat je weerbaarder wordt tegen stress.

Naomi
Sisters Remedies