ZAANDAM - Die examenperiodes kunnen echt een rollercoaster van stress zijn, nietwaar? De druk om te presteren, die constante twijfel of je het wel gaat halen, en dan die race tegen de klok. Het is genoeg om iedereen op de rand van een zenuwinzinking te brengen. Maar weet je wat? Het is helemaal mogelijk om die examens te rocken zonder jezelf helemaal gek te maken. Dus laten we samen die examenstress verslaan met deze vier top tips!

Tijdig beginnen met voorbereiden

Een van de belangrijkste tips om stress tijdens examenperiodes te vermijden is om op tijd te beginnen met voorbereiden. Probeer niet te wachten tot het laatste moment om te beginnen met studeren. Door een goede planning te maken en je studiemateriaal op tijd te verdelen, kun je voorkomen dat je last-minute moet studeren. Begin minstens een paar weken voor je examens met het doornemen van je leerstof en maak regelmatig samenvattingen. Op die manier blijf je niet alleen beter bij, maar voorkom je ook dat je overweldigd raakt door de hoeveelheid stof die je moet studeren.

Eerlijk zijn voor de herexamens

Als je merkt dat je achterloopt met je voorbereiding en dat je niet genoeg tijd hebt om alles te leren voor je examens, is het belangrijk om realistisch te zijn en te erkennen dat je misschien een herexamen moet afleggen. Het is beter om een herexamen te doen en alsnog te slagen, dan te proberen alles op het laatste moment te leren en uiteindelijk te falen. Zorg ervoor dat je op tijd met je docenten praat over de mogelijkheid van een herexamen, zodat je weet wat de regels en deadlines zijn.

Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl kan een grote verandering zijn als het gaat om stressmanagement. Dus vergeet niet om genoeg zon te pakken, gezonde maaltijden te eten en af en toe wat te bewegen. Je lichaam en geest zullen je er dankbaar voor zijn! En vergeet niet wat 'me-time' in te plannen, of het nu gaat om een ​​rustgevende meditatiesessie, een stretch sessie met yoga, of gewoon wat quality time met je favoriete hobby. Door regelmatig te ontspannen kun je die stress levels flink naar beneden brengen en met een fris hoofd die examens tegemoet gaan.

Stressbestendig

Een andere belangrijke tip om stress tijdens examenperiodes te vermijden is om stressbestendig te worden. Dit betekent dat je leert om te gaan met stressvolle situaties en om stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken. Probeer ademhalingsoefeningen, mindfulness of visualisatietechnieken om jezelf te kalmeren wanneer je merkt dat de stress toeneemt. Door te leren hoe je stress kunt verminderen, kun je beter presteren tijdens je examens en voorkom je dat stress je belemmert om te slagen.