Heb jij een drukke baan? Dan is de kans groot dat daar ook weleens stress bij komt kijken. Dat is niet altijd erg, maar voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer. En dat is niet de bedoeling.Dat stress niet goed is voor je gezondheid hoeven we je niet te vertellen. Stress op het werk zal bovendien doorwerken in je dagelijks leven.

Onderstaande vier ‘fouten’ worden door veel mensen gemaakt op de werkvloer. Wanneer je dit voorkomt, zal je stressniveau een stuk lager liggen.


1. Geen planning

Moet jij veel doen, maar heb je het idee op het einde van je werkdag dat je niet opgeschoten bent? Dan is het belangrijk om de focus terug te krijgen. Maak dan een realistische planning, een juiste To do lijstje, want het is toch heel fijn om af te kunnen strepen.

Kijk dus wel eerst voordat je de planning maakt hoeveel tijd iets kost en maak dan een realistische to-do lijst.


2. Uitstelgedrag

Bewaar jij de moeilijkste taken vaak voor het einde van de dag, om ze vervolgens door te schuiven naar de volgende dag? Een typisch gevalletje van uitstelgedrag. Stop hier meteen mee als je stress wilt voorkomen. Uitstellen levert namelijk een hoop stress op, omdat de lastige taak (onnodig lang) in je hoofd blijft zitten. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat jouw wilskracht gedurende de dag afneemt. Als je er ‘s ochtends geen zin in hebt, is dat ‘s middags alleen maar minder. Begin dus met de moeilijkste taken als je nog fris en fruitig bent, dan heb je nog genoeg energie en kun je het meteen afstrepen.


3. Geen ochtendroutine

Ziet elke ochtend er bij jou anders uit? Ook dit kan een bron van stress veroorzaken. Wanneer je de ene dag om 6.00 uur naast je bed staat en de dag erna tot 9.00 uur blijft liggen, is dit niet bevorderlijk voor je gezondheid. Tijd om die ochtendroutine eens onder de loep te nemen! Ritme en regelmaat is namelijk goed voor ons lichaam. Wanneer je elke dag op dezelfde tijd opstaat en ontbijt, weet je lichaam op den duur wanneer het tijd is om te gaan werken. Hierdoor ben je veel sneller productief. Wanneer je elke dag op een vast tijdstip op je werk moet verschijnen is die routine waarschijnlijk al grotendeels aanwezig. Werk je veel vanuit huis? Dan is het verstandig om je eigen ochtendroutine in elkaar te zetten voordat je aan de slag gaat.


4.Geen pauze

Heb jij het zo druk dat je je ontbijt achter de laptop eet en de lunchpauze regelmatig overslaat? Af en toe is dit helemaal geen probleem, maar het moet geen gewoonte worden. Rust in je werkdag is ontzettend belangrijk. Als je even pauze houdt, ook al is het een paar minuten, dan geef je jouw brein de kans om weer op adem te komen. De beste tip? Maak tijdens je lunchpauze een (korte) wandeling. Twintig minuten in de buitenlucht kan al veel goeds doen voor je stressniveau.


Naomi

Sisters Remedies