ZAANDAM - PinksterZaan, Zaans Spektakel en Wonderlicht zijn de drie zogenoemde ‘Highlight’ evenementen die georganiseerd worden in het kader van de 50e verjaardag van Zaanstad. Deze evenementen zijn gekozen uit in totaal 12 aanvragen en ontvangen elk een ondersteuningssubsidie van €100.000 van de gemeente.

De 12 aanvragen zijn beoordeeld door een onafhankelijke beoordelingscommissie*. Daarbij is gekeken naar beoordelingscriteria zoals bijdragen aan verbinding en trots en aandacht voor jeugd en inclusiviteit. Hierbij heeft elk evenement individueel aandacht voor het verleden, het heden of de toekomst.

PinksterZaan (verleden)


Evenement PinksterZaan richt zich op 450 jaar PinksterDrie: onze unieke regionale feestdag. De organisatie is in handen van Stichting PinksterZaan. Het event staat met een brede programmering van onder andere muziek, theater, film en sport stil bij de overwinning op de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1574). Een feest dat stilstaat bij het rijke verleden van de Zaanstreek, met nadruk op vrede en verbinding.

Zaans Spektakel (heden)


Muziek in alle dorpen en in Zaandam, dat is het plan van Damcare. Tijdens het evenement Zaans Spektakel kan aanstormend Zaans talent zich presenteren op verschillende podia door heel Zaanstad. Aan de oevers van de Zaan, vanaf de Burcht in Zaandam tot en met West-Knollendam met het hoofdpodium op de Dam in Zaandam. De verschillende plekken worden over de Zaan verbonden met elektrische rondvaartboten.

Wonderlicht (toekomst)

Stichting Creatuur gaat aan de slag met het thema Toekomst voor 50 Jaar Zaanstad. Wonderlicht is een avondwandeling langs bakens van licht en vuur met straattheater met internationale allure.

Subsidie aanvragen voor kleine evenementen kan nog steeds

Voor kleinere evenementen kan men nog een beroep doen op de subsidieregeling (maximaal €5.000 per aanvraag). Bij deze regeling geldt dat wanneer het subsidieplafond bereikt is de regeling ophoudt te bestaan. Een beoordelingscommissie toetst de aanvragen.

*De commissie bestaat uit vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, jongeren, ouderen, LHBTIQ+, multiculturele organisaties en culturele- en maatschappelijke organisaties.