ZAANSTAD - Op 15 januari 2024 kan het verkeer voor het eerst gebruik maken van de nieuwe Zaanbrug.


Dat is 5 dagen later dan was voorzien. Bij het testen van de brug rond de jaarwisseling bleek een aantal camera’s nog niet goed te werken. Deze camera’s maken het mogelijk om de brug op afstand te bedienen. Om de brug veilig te kunnen openen en sluiten is ervoor gekozen om de Zaanbrug op maandag 15 januari in gebruik te nemen.

Bij het in gebruik nemen van de nieuwe Zaanbrug, wordt de tijdelijke brug buiten gebruik gesteld. In de daarop volgende maanden wordt de tijdelijke brug verwijderd en de kades en aansluitingen op de Zaanweg en de Lassiestraat weer teruggebracht naar de oude verkeerssituatie.

Tijdelijk eenrichtingsverkeer op de Zaanbrug voor auto’s

Bij het verwijderen van de tijdelijke Zaanbrug stelt de gemeente Zaanstad eenrichtingsverkeer in op de Zaanweg. Omdat de Zaanweg ter hoogte van de Stationsstraat al is afgesloten vanwege de herinrichting van de Zaanweg, betekent dit dat het autoverkeer vanaf Wormer naar Wormerveer geen gebruik kan maken van de nieuwe Zaanbrug. Autoverkeer vanuit Wormerveer richting Wormer kan via de Zaanweg wel over de nieuwe Zaanbrug rijden.

Het eenrichtingsverkeer voor auto’s op de Zaanweg geldt van 15 januari tot eind maart. Autoverkeer dat Wormer uit wil rijden wordt geadviseerd om via de Prins Clausbrug (de N514) te rijden. (Brom)fietsers en voetgangers ondervinden geen hinder van de werkzaamheden en kunnen wel vanuit beide richtingen van de nieuwe Zaanbrug gebruik maken.

Vaart in de Zaan!

Het vernieuwen van de Zaanbrug is onderdeel van het provinciaal programma ‘Vaart in de Zaan!’. Met dit programma wil de provincie Noord-Holland de vaarbaarheid van de Zaan verbeteren, zodat bedrijven het vervoer over water blijvend kunnen benutten en uitbreiden. Met het vervangen van de Zaanbrug, voldoet de brug weer aan de technische eisen van de deze tijd. De brug heeft een bredere en hogere doorvaart dan voorheen. Hierdoor kunnen schepen makkelijker de brug passeren en hoeft de brug minder vaak en minder lang open. De nieuwe Zaanbrug biedt bovendien meer ruimte aan fietsers en voetgangers wat de veiligheid ten goede komt.

De vernieuwing van de Zaanbrug is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland met de gemeenten Wormerland en Zaanstad. De werkzaamheden worden door de aannemerscombinatie Reimert Bouw en Infrastructuur, Gebr. Beentjes en HSM Steel Structures uitgevoerd.

Meer informatie

Met vragen over de werkzaamheden kunnen (vaar)-weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het Servicepunt via 0800-0200 600 (gratis) of per e-mail servicepunt@noord-holland.nl. De werkzaamheden zijn ook te volgen via www.noord-holland.nl/zaanbrug of de regionale Facebookpagina @ZaanstreekWaterland