Je hebt vast weleens gehoord van vacumeermachines, of misschien gebruik je er zelf al een? Maar wist je dat deze machines ook superhandig zijn voor het bereiden van heerlijke gerechten?


Een van de meest populaire toepassingen van vacumeermachines is sous-vide koken. Bij deze kooktechniek worden voedingsmiddelen vacuüm verpakt en vervolgens langzaam gegaard op een constante lage temperatuur in een waterbad. Het resultaat? Perfect gegaard vlees, sappige groenten en smaakvolle vis. Met een vacumeermachine kun je je ingrediënten op smaak brengen met kruiden, specerijen en marinades, voordat je ze vacuüm verpakt en bereidt in de sous-vide.

Marineren en infuseren: smaakexplosies in je gerechten

Naast sous-vide koken bieden vacumeermachines nog een andere handige functie: marineren en infuseren. Door je vlees, vis of groenten te vacuüm verpakken met marinade, zorg je ervoor dat de smaken diep doordringen in het voedsel. Hierdoor krijg je gerechten met intense smaakexplosies en een heerlijk malse textuur. Daarnaast kun je met een vacumeermachine ook oliën, dressings en sauzen infuseren met bijvoorbeeld kruiden of specerijen, om zo je eigen geïnfuseerde smaakmakers te creëren.

Voedselbewaring: minder verspilling, langer genieten

Natuurlijk is voedselbewaring nog steeds een belangrijke functie van vacumeermachines. Door voedsel luchtdicht te verpakken, blijft het voedsel langer vers en behoudt het zijn smaak en textuur. Dit betekent minder voedselverspilling en meer mogelijkheden om geld te besparen. Je kunt restjes maaltijden bewaren voor een later moment, seizoensproducten langer vers houden en zelfs complete maaltijden vooruit plannen en invriezen.

Tips voor het gebruik van vacumeermachines

Als je een vacumeermachine wilt gaan gebruiken in de keuken, zijn er een paar tips die je kunnen helpen om het meeste uit dit veelzijdige apparaat te halen. Kies bijvoorbeeld altijd voor een vacumeermachine met verschillende standen voor droge en vochtige producten. Zo kun je gemakkelijk allerlei soorten voedingsmiddelen vacuüm verpakken.

Zorg er ook voor dat je voedingsmiddelen goed droog zijn voordat je ze vacuüm verpakt. Vocht kan namelijk de werking van de machine belemmeren. Dit vergeten veel mensen!

Experimenteer met verschillende kruiden, marinades en specerijen om je gerechten extra smaak te geven bij het sous-vide koken of marineren. En als je voedsel wilt invriezen, verdeel het dan in porties voordat je het vacuüm verpakt. Zo kun je gemakkelijk de hoeveelheid ontdooien die je nodig hebt.

Groenten en fruit: langer vers en knapperig

Met een vacumeermachine kun je groenten en fruit langer vers houden. Door ze in een vacuümzak te verpakken, worden de lucht en de bijbehorende bacteriën verwijderd, waardoor de houdbaarheid wordt verlengd. Maar dat is niet alles! Het vacumeren zorgt er ook voor dat de groenten hun knapperigheid behouden, zelfs na langdurige opslag.

Je kunt verschillende soorten groenten en fruit vacumeren, zoals wortelen, sla, appels en bessen. Hierdoor heb je altijd verse ingrediënten binnen handbereik voor je salades, sappen of smoothies. Het beste van alles is dat je met een vacumeermachine seizoensgebonden producten kunt kopen en ze vervolgens kunt bewaren voor later gebruik, zonder dat ze hun voedingswaarde verliezen.

Vacumeermachines zijn onmisbare hulpmiddelen in de keuken

Eigenlijk is het ideaal keukenapparatuur. Ze bieden meer dan voedselbewaring met de uitgebreide mogelijkheden voor sous-vide koken en het creëren van heerlijke smaken door te marineren en infuseren!