Sinterklaas is voorbij, kerst en nieuwjaar komen eraan. De meeste van ons doen wel iets aan een van deze feestdagen en meestal is dit voor veel mensen een pad naar veel stress, de kerststress zoals we dat noemen.


En juist dat is jammer want dat is nergens voor nodig.

De grootste veroorzaker van kerststress is het moeten. Het moet gezellig zijn, alles moet afgerond zijn op werk, iedereen moet een cadeautje enz enz….

Kerststress of stress in welke vorm dan ook is niet fijn. Je krijgt er een gejaagd gevoel van en je hoofd wordt een tikkende tijdbom. Dat kun je niet gebruiken als je er een gezellig samenzijn van wilt maken. Begin op tijd, delegeer de taken en heb vertrouwen dat het goed komt. Maak de voorbereiding al leuk dan komt het met kerst en nieuwjaar zeker goed! Go with the flow en geniet er lekker van. Het samen zijn en de gezelligheid geven je nieuwe, positieve, energie!

En gaat er iets niet helemaal volgens planning dan hoop ik dat je er om kan lachen, want alles loopt toch altijd anders.

Je moet niks. Maak dingen overzichtelijk door te kiezen voor waar jij blij van wordt. Kies voor jezelf en kies voor wat jij leuk vindt. Vind je het leuk om uitgebreid te koken? Doe dat dan. Vind je het leuk om te wandelen of film te kijken of niet te vieren, dan hoop ik dat je doet wat jij wil. Het gaat erom dat je plezier hebt.

Maak het overzichtelijk door op te tijd stil te staan wat wil ik met de feestadgen en als je weet wat je wil dat je eventueel een to do lijstje maakt. Dan blijft het niet zo in je hoofd malen. Durf om hulp te vragen.

Heb jij een grote familie of vriendenkring en wil je graag iedereen tevreden houden? Dat kan dus niet. Doe het goed voor jezelf zodat jij de minste stress hebt en er een goed gevoel bij hebt. Je hebt toch ook niet perse kerst nodig om iets gezelligs met elkaar te doen? Op oudejaarsdag of nieuwjaarsdag kun je ook nog iets gezelligs gaan doen of een hele ander moment.

Nodigt iemand je uit voor een kerstdiner of een nieuwjaarsborrel en je hebt geen zin? Zeg gewoon nee. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan (hoor ik je zeggen…) Wanneer je afspreekt met mensen die je blij en gelukkig maken geeft dat een heel ander gevoel als dat je afspreekt met mensen waar je eigenlijk moe van wordt. Het geeft je energie en gezelligheid en dat zorgt weer voor een gelukkig gevoel. Ben je toch ergens waar je niet echt zin in hebt? Maak er dan zelf wat leuks van. Begin een leuk gesprek of doe een spel. Gezelligheid maak je zelf!

Voel je dat je toch onrustig wordt of gestresst? Pak even een momentje voor jezelf. Ga even in een andere kamer zitten of op het toilet. Gewoon even relaxen. Bedenk waar je allemaal dankbaar voor bent en wat er allemaal goed is gegaan. Als je je richt op positiviteit blijf je vrolijk en gezellig.

Voel je je alleen met kerst? Ga er dan op uit. Er wordt vaak van alles georganiseerd, of organiseer zelf iets leuks!

Zit je al niet lekker in je vel en zie je als een berg op tegen kerst? Zoek hulp. Het is echt geen schande om hulp te vragen. Kies voor jezelf en leer hoe je anders, op een manier die fijn is voor jou, met de feestdagen om kan gaan.

Naomi

Sisters Remedies